FÅ OPP SKRIFTA

Jeg tipper at alle dere lesere en eller annen gang har fått et tilbud som har vært for godt til å være sant. Kanskje et telefonabonnement som skulle være så godt som gratis? Kanskje en bokklubb som tilød deg tre gratis bøker? Eller en annonse som lover deg gratis hårkur hvis du kjøper shampoo og balsam i nettbutikken deres? Og jeg tipper at noen av dere også har tatt lærdom av at dere ikke leste det med liten skrift. For mobilabonnementet var kun så godt som gratis hvis du lot være å bruke noe særlig internett. Og bokklubben ville gi deg tre gratis bøker etter at du hadde betalt for de fem som kom automatisk i posten ved innmelding. Og hårkuren du fikk med på kjøpet, var mindre enn en reisestørrelse. 

Det med liten skrift er fire ord som dukker opp ofte i min hverdag. Etter noen tabber gjennom årene, leser jeg alltid det med liten skrift. Nå er jeg blitt introdusert for tre nye. Nemlig; FÅ OPP SKRIFTA.

For det er ikke alltid det med liten skrift handler om abonnementer og ting som lukter godt. 

Hva med han som er allergisk, og er helt avhengig av å kunne lese hva maten inneholder? Hva med hun som står og myser for å finne ut om maskaraen inneholder kvikksølv eller ikke? Hva med hun gamle som står i dusjen og vasker håret med såpe i stedet for shampoo, fordi skriften på flaska er mindre enn en halv maur? Det er dumt og unødvendig. 

Er det ikke lesbart, er det ikke holdbart. Blindeforbundet jobber nå for å få opp skrifta. Dette er ikke bare en kampanje for blinde og svaksynte, men for folk flest. De har nemlig fått nok av at normaltseende også skal slite med å lese vanlig informasjon. De ønsker enkelt og greit at designere skal tenke seg om når de lager noe - større fontstørrelse og bedre kontraster, det er vel ikke så mye å be om? :-) 

Oppfordrer alle mine lesere til å se denne videoen, besøke siden uleselig.no for gode tips til hvilke endringer som kan gjøres. OG det beste av alt er jo om dere går inn på Facebook-siden her og legger inn bilder av ting du finner uleselig. 

Spre ordet! 

16

For en flott sak du tar opp her! Dette er et veldig viktig poeng for alle mennesker du tar opp her. Min mor har et syn på kun 15 grader der "friske" mennesker har opptil ca. 180 grader. Jeg vil bare takke deg for at du tar opp dette :) Go Ida! ;)

Som fremtidig optiker er det en glede å se at dette blir satt i fokus, og ikke minst at du med så mange lesere sprer ordet :)

jeg synes du burde bruke innflytelsen din på å få folk til å støtte de som er rammet av tyfonen. feks sende sms med PLAN til 2434 og gi 200 kr.

"Hva med hun gamle som står i dusjen og vasker håret med såpe i stedet for shampoo, fordi skriften på flaska er mindre enn en halv maur?"

Morsomt bilde du tegner, men vi får da håpe at de gamle, som fortsatt er i stand til å stå i dusjen og vaske sitt eget hår, faktisk har fått med seg at "shampoo" er noe vi har hatt i noen tiår nå.

Det er en god tanke du kommer med, men hvordan tenker du at det skal gjennomføres? Dobbelt så store flasker? Egne hefter med blindeskrift, store bokstaver og "utenlandsk"?

Jeg våger å tro at den bittelille skriften på shampoflaskene ikke er det største problemet for svaksynte...

Cathrine Svendsen

En annen ting er tastene på bankterminalen. For mange mennesker, godt voksne, gamle, unge, svaksynte eller ei, så er de tastene mange ganger for små og tett plassert :-)

Karin Sandstone

Dette er en god sak, Ida. Og du er god som bringer dette opp og frem.

Jeg har fulgt med litt på debatten rundt liten skrift og lave kontraster.

Så til deg Apples, du tenker nok slik mange tenker FØR DE FÅR TENKT SEG OM. Man trenger ikke større shampoflasker, man behøver bare å skrive SHAMPOO så tydelig at det synes. Det er en korrelasjon mellom størrelse på skriften og kontrasten, er kontrasten dårlig (feks. gul på oransje) må skriften bli større for å bli lesbar. Er kontrasten god (feks. gul på sort) trenger ikke nødvendigvis skriftstørrelsen være stor.

Kampanjen retter seg mot sånne som meg - folk flest. Vi trenger derfor ikke egne hefter med blindeskrift på produktene. Selv om det sikkert kunne vært fint for blinde. Jeg vet ikke jeg. Men jeg har skjønt at denne kampanjen ønsker å gjøre livene lettere og tryggere for mange.

For noe jævlige greier, legg ned bloggen!

Hei, Ida!

Ville bare legge igjen en liten kommentar. Finner meg selv i et usedvanlig godt humør i dag, skjønner du.

Jeg har lest bloggen din siden du var på ca den alderen jeg er i dag, 18 år. Da var vel jeg 13/14. Fra første stund ble jeg trollbundet av dine skriveferdigheter. Gjennom disse årene har du fått meg til å gapskratte av latter, felle en liten tåre, engasjere meg i saker du opplyser om o.l..

Jeg håper så inderlig at du skal utgi en bok en gang. Jeg vet ikke hva den skulle handlet om, det får du nesten velge selv, men jeg håper på mye humor og litt alvor.

Håper du får en fin onsdag, klem fra Hanne.

Hei igjen.

Jeg pleier ikke å kommentere, men plutselig ble det to kommentarer på to minutter. Jeg lurte bare på om du kunne skrive et innlegg om vintersko? Jeg klarer aldri å finne noe som både er varmt og pent. Vet at bloggen ikke er en moteblogg, men det er ingen hemmelighet at du kler deg pent.

Hanne

ærlig talt Pelle.

Det er flott at du IDA tar dette opp. Det er er problem for mange. bl.a meg

smil

Hanne: hei! Så utrolig koselig å endelig få en kommentar fra deg da! :) skulle gjerne gitt ut en bok og har til tider prøvd å skrive en, så vi får se om det blir noe av en gang! Klem til deg

Hanne: hei igjen! :) for å være helt ærlig har jeg svært lite peiling på vintersko. Jeg går nemlig i Uggs hele vinteren!! Kanskje ikke like pent alltid, men jeg fryser hvertfall aldri på beina :D

Kjempe fin blogg du har, et fint design også! Men ønsker du å friske det opp litt? Nå som vi går inn i mørkere tider kan det være deilig å få en ny, lys og fin blogg! Jeg velger ut en av leserne mine til å få et spesiallaget, personlig design! Helt gratis :) Meld deg på da vel, det er ikke så veldig lenge til vinneren trekkes. Påmelding, og mer informasjon, finner du i mitt nyeste innlegg.

Flott at du tar opp ditta, Ida :)

Har du slettet rockering innlegget?:( finner det ingensteder

Flott ting du tar opp! :)

Skriv en ny kommentar