EKSAMENSRÅD TIL DEG SOM SLITER

I fjor var jeg skolelys, og skrev et innlegg med råd til deg som vil ha A på hver eneste eksamen. Jeg fulgte rådene selv, og fikk A i nesten alt. Den oppskriften fungerer så klart bare hvis du er motivert nok, og hvis du går inn i det med en en viss forståelse av fagene. 

I år er det annerledes. Jeg er umotivert. Og med det følger lite interesse og lite forståelse i fagene. Litt av skylden kan også noen av foreleserne få, værsågod. Jeg har to "lettere" fag, og to fag som er helt gresk for meg. I de letteste fagene håper jeg på å kunne legge meg på en B eller en C. I de to greske fagene, er jeg lykkelig hvis jeg står. 
Så med et helt annet utgangspunkt enn sist, vil jeg på etterspørsel gi noen eksamensråd til de som sliter: 

 Hvis det er nødvendig, steng av for ny informasjon. Dette er kanskje et risky råd å gi, men jeg vil likevel gi det til deg som har som mål å bare stå. I dag dro jeg ikke på forelesning i bedriftsøkonomi. Rett og slett for å spare hjernen min for mer ny info. Den trenger ikke det. Den trenger å lære det jeg allerede har hørt om skikkelig. Hos oss får vi i hvert fall vite hvilke kapitler som garantert kommer på eksamen, så jeg velger å konsentrere meg om å naile to av disse i tillegg til å lære teori. 

 Les pensum ut i fra forelesninger. Hos oss har vi powerpoints i forelesninger, og jeg finner ut hva jeg skal lese i boken ut i fra disse. Så tusjer jeg gult på det jeg vil ha med i sammendraget mitt, og bruker noen dager på å skrive et "dummie"-sammendrag som er tydelig og enkelt å lese på. Når det er gjort, er boka historie, og jeg forholder meg bare til heftet jeg har laget selv. 

 Lag en prøveeksamen til deg selv. Er du heldig, har du kanskje fått kloa i eksamen fra tidligere år. Sett alle disse spørsmålene inn i et dokument, i tilllegg til at du lager egne spørsmål du tror du kommer til å få, og svar på dem ved hjelp av pensum og notater. Pugg spørsmål og svar i tillegg til dummie-heftet du har laget. 

 Skaff deg en privatlærer. Jeg søkte etter det her på bloggen, og fikk enorm respons! Tusen takk til alle som meldte seg, både i kommentarfelt og på mail. Jeg har allerede hatt én økt med en som har gjort bedriftsøkonomi med meg, og skal ha en til i morgen. Jeg syns det er MYE lettere å ta inn informasjon fra en som ikke er faglærer, og som har stått i dine sko en gang. Dessuten er det deilig å sitte i fred og ro, og kunne stille spørsmål uten å føle at de er dumme. Kanskje skolen din har en gruppe/et forum hvor du kan få tak i noen som går et år etter deg, eller som er ferdig på linjen du går på? Det koster, men er verdt det når du begynner å lære litt. 

 Youtube har seriøst vært litt av en redning for meg flere ganger, og det ligger mest sannsynlig en video ute som beskriver det du sliter med. Når det sier helt stopp, se en video. Det har du ingenting å tape på, kanskje noe løsner. 

 Skal du huske modeller eller steg, tegn og forklar med farger. Bruk tid på det selv om det føles meningsløst, og gjør det om igjen. Det vil feste seg. Selv skal jeg pugge 29 formler i bedriftsøkonomi, og disse kommer jeg til å pugge ved å dele dem opp i grupper på tre, og gi hver gruppe en egen farge. Da kan jeg huske de tre oransje formlene, de tre røde formlene og de tre blå formlene (for eksempel) mye lettere. 

 Gi deg selv pauser, men bruk disse pausene på noe som gir deg energi og får deg til å føle deg bedre. Dra på trening, besøk noen du er glad i, ha hjemmespa eller gå på restaurant og spis en god middag. IKKE finn en serie å følge med på, ingenting er verre enn å oppdage at det nettopp gikk tre timer uten at du fikk det med deg. Si opp Netflix, Sumo, Viaplay, eller hvem enn som er din lite meningsfylte tidstyv. 

 Pust og husk at det går over. Det er ikke verdens undergang hvis det ikke går så bra. Og skulle det gå helt til helvete, kan du ta det opp senere.

Og hallo; verken Bill Gates, Steve Jobs eller Mark Zuckerberg fullførte utdannelsen sin, så pytt pytt ;-) 

46

Takk for tips Ida, du er virkelig flink:) gruer meg sånn til eksamen i bedøk og metode at jeg snart svimer av!!! Masse lykke til

Emma: det blir helt jævlig!!! :-( men, hooh, følelsen av å være ferdig!! Lykke til du også <3

Takk for tips! Det hjelper faktisk litt når jeg sitter her å nesten vil grine over eksamen i metode og forskning. Skjønner ingenting!!! hahaha :-) Om 4 uker er det juleferie, hallalujaaah! Masse lykke til med eksamensperioden <3

Takk for tips!! Kommer godt med, har en eksamen jeg bare må innse at det viktigste er å stå.. Lykke til med eksamenene dine 😄

Charlotte: for et forferdelig fag.... Jeg har fått en liten brøkdel forståelse ved å se disse videoene på Youtube, kanskje de kan hjelpe deg?

https://www.youtube.com/watch?v=pFueeUdod0Y

Lykke til og klem <3

Sliter med motivasjonen dette semesteret selv, har både exfac (tar opp igjen, strøk i fjor, stryker sikkert i år og haha) og exphil og det er jo helt umenneskelig å skulle lære seg alt det her! Jeg blir sjeleglad om jeg består, virkelig.

Haha, dette innlegget likte jeg! Ble nesten inspirert til å begynne å studere, jeg blir nesten litt misunnelig på dere eksamenzillaer, er det ikke bittelitt ålreit og? Eller er det bare noe jeg innbiller meg? Jeg kan uansett ikke begynne akkurat nå, for nå må jeg konsentrere meg om bloggen. Lykke til på eksamen, blogger-kollega :)

Jeg går selv på Markedshøyskolen første semester, og lurte på hvor lenge før eksamen du begynner å sitte hele dager med pugging? setter av mange timer nå to uker før, men kjenner at mye tid går bort i å være lite effektiv disse timene ... bah

M: hele dager sitter jeg kun uken før. Men jobber med å lage hefte, leser gjennom og gjør alt klart 2-3 uker før :-)

Dette er kjempegode tips Ida! Jeg tenkte bare jeg skulle tipse deg om et til dersom du skal pugge mange ting. Selv om det kanskje høres rart ut så har det alltid fungert for meg å sette det som skal pugges inn i "hus" som jeg kjenner.

Dette gjorde jeg også da jeg skulle huske formler, og det fungerer overaskende bra. Jeg putter formlene inn i "ruten" det vil være logisk for meg å gå gjennom huset mitt.

I det første rommet legger jeg for eksempel formel VK = VEK × X. Da ser jeg for meg at formelen henger på en plakat på veggen, og putter også ting som jeg assosierer med formelen inn i rommet, og lukker døren (viktig å putte inn det absolutt første du assosierer med formelen, da vil du huske det lettere). Når jeg har gjort dette med alle rommene går jeg gjennom huset mange ganger, helt til jeg klart kan se for meg hva som er på hvert rom.

Det høres kanskje merkelig ut, men det er fortsatt mange "housetours" som sitter som limt fast i hodet mitt, og jeg har lært bort metoden til flere venner av meg som bruker den hele tiden.

Har du spesielt mye du skal pugge, kan du legge de inn i flere hus og leiligheter som du kjenner godt til.

Lite tips: hobbyøkonomen.blogg.no. Han er GUD i bedøk

Tusen takk for et fantastisk innlegg. Det er så mye god terapi for studenter å snakke sammen om hvor tøft det kan være innimellom..jeg kan i alle fall veldig ofte føle meg helt alene om å slite.

Lykke til med eksamen!

Hahaha sitter og leser til eksamen nå, men du er min tidstyv... ble stående fast på et tema, mista piffen, gikk inn på bloggen din og fikk kanskje liiitt motivasjon av dette innlegget! hahhahaa... juleferie om 4 uker <3 kan ikke vente!!!!! GUD det skal bli deilig. masse lykke til med lesingen Ida <3

Haha, digger bloggen din og innleggene dine - morsomste bloggeren i Norge, lett!

Snart bedriftsøkonomi eksamen her og jeg finnes ikke motivert.

Lurer på om du kanskje vil skrive om hva du tenker om menn, dating og hva man skal kreve?

Har tidenes kjærlighetssorg over en fyr som dumpet meg lett som en plett og det har skjedd tusen ganger. Sitter igjen med knust selvtillit og en følelse av å være dum som et naut.

Herregud, er første gang jeg går på universitet nå i høst, og jeg har startet på et årsstudium som jeg har funnet ut ikke var for meg, men skal fullføre det. Med dette kommer meget lav motivasjon og forståelsenfor faget e labert... MEN tusen hjertelig takk for dette innlegget!! nå sitter jeg er og tenker at "faen, det er en sjangse for meg og!"

Ååå, så snill du er! Det hjelper absolutt på! Taaakk <3 <3

Aurora Eriksen: da skjønner jeg godt at motivasjonen er lav. Men så bra at du vil fullføre det, masse lykke til <3

Hilde: oops, unnskyld for at jeg er tidstyv, det var ikke meningen! :p Men ja, det blir utrooolig deilig! Lykke til du også <3

Victoria: ja, det kan faktisk hjelpe mye på psyken.. Masse lkke til <3

Anonym: takk for tipset, skal sjekke han ut! :*

Astrid: vi hadde et studieteknikk-kurs på starten av studiet hvor vi lærte denne metoden! I hodet mitt ble det litt rotete, men kanskje det er verdt et forsøk igjen. Takk for på minnelsen :*

Om det er noen trøst så er du ikke alene om at bedriftsøkonomi føles kjipt.. Studerer reiselivsledelse og har det samme faget. Har også droppet å gå i forelesniger fordi hjernen min ikke takler mer, haha! Får håpe vi begge står i faget :) Masse lykke til!

Kjære Ida!!

Jeg kjenner meg veldig igjen i hvor lite motivert man blir når man har klart å få gode karakterer og plutselig sitter med fag man føler man ikke mestrer.

Jeg er helt elendig i matte! Det har jeg alltid vært. Jeg bruker ekstremt lang tid på å lære, og jeg må virkelig ha det inn med teskje. Jeg gikk ut av markedshøyskolen i fjor og har hatt mange av de samme fagene som deg, deriblant bedriftsøkonomi. Jeg visste at dette faget krevde enormt mye av meg og jeg var ikke motivert for å sitte i timene, men jeg tvang meg gjennom og det viste seg å være lurt.

Mine beste tips til dette faget:

1. Dra i forelesning. Sitt klar med en kladdebok MED ruter, ta notater fortløpende

2. Når du kommer hjem fra forelesning, renskriv notatene fra timen i en ny mattebok

3. Når du leser til eksamen, les på notatene du har renskrevet.

4. Gjør oppgaver fra tidligere eksamenener om og om og om og om igjen. Det virker!!

5. Skriv alle formlene på et ark og pugg dem. Lær deg å skrive dem ned utenat, så det første du gjør når du kommer på eksamen er å skrive ned alle formlene på kladdearket. På den måten slipper du å huske på alt underveis :)

Jeg gjorde dette til både bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi fordi jeg visste at jeg ikke kom til å stå dersom jeg ikke var i forelesning. Jeg vil ikke si at jeg fikk med meg alt som ble sagt i timene og det var MYE jeg ikke forsto, men med teknikkene over kom jeg meg gjennom det.

Jeg fikk forresten en helt ok karakter, og jeg trodde faktisk at jeg skulle stryke!! Ikke gi opp :)

Hei Ida. Studerer selv på Markedshøyskolen 3 året, og vil gi deg et tips som fikk meg gjennom bedøk og metode: Fokuser på tidligere eksamensoppgaver. I metode i fjor fikk jeg tak i en gammel eksamensoppgave dagen før eksamen som jeg leste litt på og vi fikk seriøst AKKURATT den samme på vår eksamen. Så pugger du svarene, nailer du eksamen!

Lykke til!

Jeg var supermotivert førsteåret, fikk kun A'er fortuen en B og to. Andreåret ble det mest B'er, og til og med to C'er...nå er jeg på utveklsing som første del av tredjeåret, og jeg griner meg gjennom hvert eneste kapittel. Hvor ble motivasjonen av? Og jeg trodde utveksling=ferie? Nope. Over jul er det på tide å ta siste taket og skrive bacheloroppgave, og jeg ber til høyrere makter om at det framdeles fins smuler av motivasjon. Motivasjon betyr ekstremt mye, og det er virkelig få grenser for hva man kan utrette om man bare enkelt og greit bestemmer seg for det. Master tror jeg får vente på seg. Planen var å gå rett på, men nå vet jeg verken hva eller hvor eller om, så da får vi vente på bedre tider.

Vi klarer dette.

Jeg bruker også metoden Astrid tipset om :-) Jeg pugga ting inn i rom i barndomshjemmet mitt, på kanskje max en halvtime, og i dag (selv om det er lenge siden og jeg ikke har pugga i ettertid) kan jeg de 10 første i det periodiske system, og de 20 største landene i rekkefølge :D Kan ramse det opp på null komma niks kun fordi jeg går fra rom til rom i barndomshjemmet mitt (i hodet selvsagt)

Ida: ja, det håper jeg at vi gjør! Rart hvordan motivasjonen daler, krysser fingrene for at den kanskje dukker opp igjen siste året. Klem <3

Martine: har lagt fra meg bøkene og gjør kun gamle eksamener. Tusen takk! <3

kine: tusen takk for helt supre tips! Håper flere leser disse <3

Kristin: det håper jeg også!! Masse lykke til <3 klem

Dette var en mye bedre oppmuntring for meg enn det tidligere "A" innlegget. Går på mh 2.året selv og syntes dette er helt fælt. Knyter seg i magen liksom.. Spesielt spss får meg lyst til å spy.

Lykke til Ida. Du har hvertfall enn blogg du kan tjene deg rik på om det går til helvete! Haha

Er så synd at foreleserne har så mye å si! Hadde selv bedøk i fjor, og fikk A. Foreleseren var så flink til å forklare og fine eksempler slik at jeg forsto. Uka før eksamen satt jeg kun med gamle eksamensoppgaver, og det er virkelig å anbefale! Vi får utlevert eksamensoppgaver fra alle semester de siste 5-6 årene. Men tro meg, akkurat nå sitter jeg og depper uten motivasjon for uinteresserte fag som jeg ikke finner meningen i.. Så takk for tips. Treningsbiten har blitt brukt flittig (litt for mye om dagen for å stikke unna lesingen med "god" samvittighet). Skal ikke forstyrre deg mer nå, heheh.. Men lykke til!!! Deilig å tenke på at vi ikke er alene :)

Jeg må bare skrive noe, jeg husker så godt en videoblogg du hadde for noen år siden hvor du var på rommet ditt, ryddet litt og blogget litt om hva du drev med, jeg husker da du var på radioen og digget låta pokerface med lady Gaga, jeg har lest bloggen din i mange år og har vært alt for dårlig til og kommentere, vil bare kommentere nå og fortelle jeg er en fast leser og synes du skriver så bra :-) PS gikk det bra med fingeren du klemte i skuffen på videbloggen? Så vondt ut.

Hei Ida, jeg hadde markedsanalyse på Markedshøyskolen i fjor, og slet veldig med å forstå faget. Leste hele boken (enhet og mangfold), men forstod fortsatt ingenting. Det var helt gresk. Kvelden før søkte jeg opp SPSS på youtube, og ved å se videoene der forstod jeg plutselig alt. Det gjorde det veldig mye enklere, og når eksamen kom kunne jeg svare på alt uten problemer.

Et lite tips.

Så sant så sant! <3

Anonym: hei! Hvilke videoer så du? Jeg ser på de som Sander har lagt ut fra bibliotekets konto, og det begynner å falle litt på plass takket være dem. Håper på svar! :-)

Hege: haha, sant! Får blogge som satan hvis jeg stryker!! ;p masse lykke til, håper du klarer deg fint!

Jeg tror jeg så RStatsInstitute sine videoer, men er ikke heelt sikker. Jeg så én video, forstod en ting men fant en ny ting jeg ikke forstod. Fant så en video som forklarte dét igjen osv osv. Det hjalp veldig. Og se på gamle eksamener, de har vært nesten helt identiske tre år på rad, så bare sørg for at du kan svare på tidligere eksamener, så får du en A :)

Hei Ida - jeg har spørsmål om noe helt annet, din tv-benk og tven din. Hvor stor er tven din i mål? jeg skal snart kjøpe møbler til min nye leilighet og har veldig lyst på samme tv-benk som deg - og lurte derfor på hvor stor tven du hadde er (i mål)? :) Håper du kan svare :)

Det med 'dummie'-sammendrag er gull verdt! Hjelper so innmari og ha basics på eit enkelt ark, og å tenke at hvis man lærer/husker det, er det nok til å stå i det minste :)

Hei Ida! hvor finner du disse videoene til Sander? :)

Hei! Lurer bare på hvordan utdanning og fag ogsånn du tar?:)

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen; Jeg er så glad for at du går på Markedshøyskolen! Jeg får så mye hjelp av både deg og leserne dine når du skriver disse innleggene, så fortsett gjerne med det. Ønsker deg masse lykke til, Ida! Snart har vi ferie.

LO: så bra!! masse lykke til du også! Gleder meg viiilt mye til ferie! :-) klem

Neei, uff! Er du og så uheldig at du må ha bedriftsøkonomi? Jeg hadde kun økonomifag som valgfag på VGS og nå sitter jeg altså på gruppeøvinger i bedriftsøkonomi og ser ut som et spørsmålstegn. Det går ikke an å være mer noldus liksom. Hakke snøring. HVORDAN har du planlagt å øve? Trenger virkelig innspill, for jeg aner ikke hvor jeg skal starte...

Marie: jeg øver KUN på gamle eksamener :-) Lykke til og klem!

Skriv en ny kommentar