hits

MIN STUDIETEKNIKK TIL SKRIFTLIG EKSAMEN

02.12.2016 - 11:13 53 kommentarer

Her kommer et lite innlegg om hvordan jeg pleier å lese til skriftlig eksamen. Økonomi er unntaket, der gjør jeg nesten bare oppgaver. Og husk at dette bare er det som funker for meg - jeg påstår ikke at det er en fasit på hvordan det er best å lese til eksamen. Men siden så mange har spurt, så legger jeg det ut - igjen til spesielt interesserte, hehe :-) 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset
1. Når jeg leser til skriftlig eksamen, benytter jeg meg både av pensum og forelesningsnotater. Så første bud er å gå i forelesninger. Det er jeg veldig flink til når faget og foreleser gjør meg interessert - ikke like flink når jeg vet det er et kjedelig fag som skal tas ut av studiet fordi det egentlig ikke er så veldig relevant ;-) Men første bud, eller "forberedelser" til eksamenslesing er altså å gå i forelesninger og skrive gode notater. Kort fortalt sitter jeg kvelden før hver forelesning og hiver hele powerpointen inn i Word. Og på forelesningen sitter jeg da og noterer under hver slide med rød skrift, så jeg i ettertid kan se hva som er mine notater. Det er ofte eksempler - det gjør at jeg husker og lærer bedre, dessuten liker jeg å ha gode eksempler å bruke eksamen. 

2. Vel, over til selve lesingen da. Jeg tar som regel for meg ett kapittel av gangen. La oss si kapittel 1! Jeg leser kapittel 1, og markerer det jeg mener er det viktigste med rosa markeringstusj. Den gule har jeg gitt opp nå, for den synes ikke ved hjelp av nattbordslampen min, haha. 

 3. Når jeg har lest kapittel 1, hopper jeg over til forelesningsnotatene mine for samme tema, og leser rett og slett bare gjennom det. 

4. Når jeg har lest både pensum og forelesningsnotater fra kapittel 1, skriver jeg en oppsummering med korte setninger, tegninger og modeller og så videre. Invester i noen fine tusjer, så blir det arbeidet morsommere! Selv sliter jeg med å skrive for hånd, så jeg må som regel gi opp halvveis og gå over til å lage heftet mitt på dataen. Men hvis du klarer for hånd, så lærer man absolutt mest av det.

 5. Så gjør jeg det samme med resten av kapitlene, helt til jeg har et hjemmelaget oppsummeringshefte for hele pensum. Når heftet mitt er ferdig, legger jeg vekk bøkene for godt og stoler på at jeg har fått med meg det som er viktig. 

6. Når jeg har gjennomlest mitt eget hefte og føler at det sitter, lager jeg en puggeoversikt. Altså et nytt hefte, hvor jeg kun skriver opp ting som må pugges. Det kan være en modell, en oversikt, en liste med drittord eller hva som helst. Puggeheftet bruker jeg slik at jeg fysisk legger et ark over og jobber meg nedover. Ser overskriften, og sier alle ordene høyt, før jeg fjerner arket og ser om jeg har fått det riktig. Siste dag før eksamen tilbringer jeg som regel bare med puggeheftet, for da skal resten være på plass allerede. 

 7. Ellers har jeg to metoder som gjør pugging enklere for meg. Den ene er å smelle sammen forbokstavene i ting jeg skal huske, og jeg kommer ofte på eksamen med en rekke forkortelser som jeg hamrer ned med en gang eksamen starter. Type: KAD, PUS, AFS osv. De tre forkortelsene der kan jeg skrive ti sider om, for jeg har hengt så mye på dem. En litt mer innviklet puggemetode, som faktisk funker veldig bra, kaller jeg for barndomshjemmet. Barndomshjemmet er et hus med mange rom, som jeg kjenner veldig godt selv om det er solgt for lenge siden. Metoden går ut på at jeg under lesingen går mentalt rundt i barndomshjemmet og legger modeller og teorier rundt omkring i forskjellige rom. Når jeg sitter på eksamen kan jeg tenke meg rundt i huset. Hvis jeg blir spurt om merkearkitektur på eksamen, så vet jeg at jeg kan gå inn døra, gjennom gangen og til høyre inn på kjøkkenet - for der har jeg lagt alt jeg vet om merkearkitektur i forskjellige skuffer for eksempel. 

 8. Hvis du har tid, ta en halv dag med en i klassen og snakk om pensum! Min erfaring er at den andre har fått med seg noe du ikke hadde, og omvendt. Det kan til og med være uenigheter, og så lærer man masse av å finne ut hva som egentlig stemmer. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset
Det var det! Og ja, så kjøper jeg en egen skrivebok til hvert fag på bokhandelen - og tusjene har jeg kjøpt på ARK. Fortell meg gjerne i kommentarfeltet hvordan du liker å lese til skriftlig - eller om du har noen geniale puggemetoder. Har du prøvd "barndomshjemmet"? Jeg syns den funker såå bra :-) Og lykke til, til alle studenter som skal ha eksamen de nærmeste dagene, dere er flinke! Og hvis dere ikke er flinke, så gjør ikke det noe heller. Hehe. Livet går videre, og det er ikke A'er som skaffer deg jobb. 

53 kommentarer

Oda

02.12.2016 kl.12:29

Jeg bruker flere av de samme metodene som deg! :) Liker å markere mens jeg leser boka for første gang, for så å gå gjennom en gang til mens jeg tar notater fra det jeg har markert som det viktigste.

Håndskrevne notater er absolutt det beste, er bare et herk at det tar så lang tid å lage. Men klarer jeg å lage meg gode notater i et fag er det nesten utelukkende de jeg ser på fram mot eksamen.

Har brukt "barndomshjemmet" noen ganger, mest i meget teoritunge fag. Det tar så lang tid å "plassere" konseptene inn i huset synes jeg, men fy søren som det fungerer når man først har gjort det - visse ting jeg husker fra eksamen halvannet år tilbake, liksom :)

Dette med et eget puggehefte var en god idé! Der tror jeg at jeg skal la meg inspirere :)

Ida Wulff

02.12.2016 kl.21:04

Oda: Ja, samme her :-) Bøkene mine er som regel markert to ganger, og det er grunnen til at jeg ikke selger dem etter endt bruk, hehe. Jeg er ikke stødig på hånda heller, så det ser ut som jeg har fått hjelp av en 2-åring. Jaaaja! Gøy at du også har brukt barndomshjemmet! Klem

02.12.2016 kl.12:41

Du er såå flink, får så motivasjon av deg nå i eksamensperioden! Håper alle eksamene dine går dritbra :-D

Ida Wulff

02.12.2016 kl.21:03

Anonym: Åh, takk det samme! <3

Helene p

02.12.2016 kl.12:53

Hurra og tommel opp for et fantastisk innlegg!! Nå er jeg ferdig med årets eksamen - men dette innlegget skal legges inn på favoritt på macen :-)

Jeg er forresten veldig glad i bloggen din, stå på :-)

Ida Wulff

02.12.2016 kl.21:02

Helene p: Så hyggelig å høre :-)) Klem

Siri

02.12.2016 kl.12:55

Altså, Ida! Jeg klapper i hendene, perfekt studieteknikk!! Det sier jeg ikke bare fordi jeg jobber som førsteamanuensis på universitetet, men fordi det er NØYAKTIG samme metode jeg brukte. Haha, tror nok noen av vennene mine opplevde meg som litt nevrotisk der jeg satt med stikkord av stikkord av notatene mine, med mange lapper i et hatt og quizet meg selv! Men der funker som gull! (Alt utenom punkt 8 da, sånt har jeg aldri skjønt og det høres bare forvirrende ut, haha). Lykke til med eksamensresultatene!

Ida Wulff

02.12.2016 kl.21:02

Siri: hehe, så morsomt! Ja, skjønner hva du mener med punkt 8. Selv sitter jeg kun med én person som jobber ganske likt som meg, så blir heldigvis ikke forvirret til tusen. Takk for det! :-)

Emma

02.12.2016 kl.13:04

Disse innleggene er til så god hjelp - tusen takk!

Ida Wulff

02.12.2016 kl.21:00

Emma: <3

Minrefleksjon

02.12.2016 kl.14:10

Hei! Så gode tips! Elsker å lese om slike råd til studieteknikk. Jeg lurer på om du har noen tips til hvordan man gjør det hvis foreleserne er veldig trege med å legge ut powerpointene... Altså mange dager etter forelesningen. I utgangspunktet forholder jeg meg til powerpointer hvis det er det som brukes, for jeg synes det blir så rotete hvis jeg tar selvstendige notater også må jeg forholde meg til slidsene i tillegg. Hvis de ikke bruker powerpointer i det hele tatt blir det noe helt annet. Jeg synes det med notatteknikk er det vanskeligste med hele studieteknikken. Jeg er veldig glad i struktur, men det har hele tiden vært et dilemma om jeg skal; skrive egne notater og skite i powerpointen, eller printe ut powerpointen (som blir mye å printe ut) og ta notater av andre ting foreleseren sier også skrive det på slidsene i ettertid. Eller bare lagre de i dropbox og kun lage tankekart og "tegne" modeller i forelesningstimene. Beklager at det ble så langt, men hadde mye på hjertet ang studieteknikk, haha. :p

Ida Wulff

02.12.2016 kl.21:00

minrefleksjon: er det noe som irriterer meg så er det når forelesere legger ut PP samme morgen som vi har forelesning! Da rekker vi opp hånden og ber vedkommende skjerpe seg - det har funket hittil ;-) Man må jo helt klart få dem på forhånd for at det skal funke.

Jeg har gjort det på samme måte hele studiet, men ser også at det er noen som printer ut powerpointen og skriver direkte på den. Foreleserne applauderer det og mener at man lærer best sånn.

Jona -Mammalivet

02.12.2016 kl.14:12

Hva er det du studerer?

Lykke til med eksamener!

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:57

Jona: markedsføring og merkevareledelse :-) Tusen takk!

Anne

02.12.2016 kl.15:34

Disse pennene altså! Morsomt hvor mye «kjekkere» de kan gjøre øvingen.

Å lage forkortelser til pensum som skal pugges fungerer utmerket for meg også. En gang brukte jeg en kjent sang for å binde forkortelsene sammen (for å vite hvilke som kom først, tenkte jeg at dette var en god ide). Selvfølgelig klarte jeg å glemme en liten del av sangteksten på selve eksamen.. Hvem tror du ikke måtte ta dopause for å synge sang da, haha! Aldri igjen sier bare jeg! Stakkars eksamensvakt, må være skadet for resten av livet!

Et tips til øving er å lage quiz sammen med en venn (eventuelt flere). Når den/de andre er ferdig å svare kan dere diskutere alt dere kan om emnet. Det funker vertfall for meg! God «helg» Ida <3

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:57

Anne: HAHA!! Jeg ler. Koselig med en liten trall i dopausen, da <3 Quiz er en kjempegod idé! Man kan jo f.eks lage en på Kahoot, så kan man ta den flere ganger. God helg :D

Karianne

02.12.2016 kl.16:15

Som økonomi student vil jeg virkelig anbefale å bruke litt tid på å lese pensum i tillegg til å gjøre oppgaver. Jeg opplever hvertfall at det er mye lettere å forstå det jeg holder på med, og da husker jeg det bedre og, når jeg har god innsikt i teorien bak formlene :-) bare et lite tips!

Masse lykke til med eksamen!! <3

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:56

Karianne: Hei! :-) Oppgavene jeg gjør inneholder også teori, så da må man bla opp i boken for å finne svar. Og de hører jo til talloppgavene. Jeg har ingen høye ambisjoner, vil helst bare stå og tar resten som en bonus. Så føler det er lurt at jeg ikke fordyper meg alt for mye i boka i denne omgang. Men takk likevel! <3

lixil

02.12.2016 kl.16:42

Først: gratulerer med enda en strålende karakter!

Jeg gjør mye av det samme som deg, med unntak av at jeg alltid leser pensum før det er forelesning på temaet. Føler jeg får mer ut av forelesningene da. Etter det skriver jeg notater basert på forelesningsnotatene mine og understrekninger i boka.

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:55

lixil: tusen takk! Ja, det burde virkelig jeg også ha gjort, men tar meg aldri tid til det. Jeg leser dessverre kun powerpointen før forelesning :-( God helg!

Rebecca

02.12.2016 kl.17:46

Så flink du er! Takk for gode tips! Personlig har jeg en strategi, hvor jeg kort fortalt skriver nærmest alt inn på pcen... vel hovedsakelig alt fra forelesning og evt. mer utdypet fra boken. Men, med andre ord ikke en veldig god strategi. Så skal ta med meg disse tipsene neste semester! <3 Lykke til med lesing til neste eksamen. Har siste eksamen før jul den 19.des, så siste innspurt her og :-)

God helg!

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:54

Rebecca: hva enn som funker for en, tenker jeg! :-) Men ja, prøv, kanskje det funker enda bedre! Lykke til med din eksamen 19. desember, og god helg til deg også <3

Ise

02.12.2016 kl.18:18

Vet ikke hva jeg skulle gjort på eksamen uten barndomshjemmet metoden, funker så bra! I skuffen min ligger "transnasjonal strategi" der jeg ser for meg Caytlin Jenner.

Har du noen tips for formulering (f.eks redegjørelse og drøfting) på eksamen?

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:53

Ise: hehe, smart! :-) Jeg er ikke heelt sikker på om jeg skjønner spørsmålet ditt? Syns det er vanskelig å skulle gi noen tips til hvordan man formulerer seg, hvis det er det du mener. Men jeg starter i hvertfall alltid med å redegjøre for begrepene, selv om oppgaven kun ber om forståelsen. Liker å vise at jeg _faktisk_ har lest pensum, hehe. Klem!

Marie

02.12.2016 kl.20:24

Den pyramiden så kjent ut, hehe ;-) Hadde «markedskommunikasjon og merkevarestrategier» i vår! Utrolig interessant fag egentlig :-)

Ida Wulff

02.12.2016 kl.20:49

Marie: det er Kellers, hehe! Har den i merkevarebygging hos oss :-)

Ida

02.12.2016 kl.21:51

Tusen takk for den siste setningen der Ida, den hjalp for en som ikke er en typisk A-student ❤️

Ida Wulff

03.12.2016 kl.12:16

Ida: <3

Eirin

02.12.2016 kl.22:01

Vi hadde bestandig flere tema i hvert fag, så da ble det til at man lagde et A4-ark med huskeregler fra hvert tema - og hengte de opp på veggen! Enten med spisebordet, ved sofaen eller en annen synlig plass ;) Gamle eksamensoppgaver var også gull verdt! For ikke å snakke om det aller, aller viktigste - ta HELT fri fra ALT kvelden før eksamen! Spis noe godt å se på noe helt hjernedødt eller annerledes enn faget man har eksamen i. Det man ikke har lært seg 12 timer før eksamen, det lærer man seg ikke ;) og ja, til sist, diskutere med noen! Sitter man og diskuterer faget, så finner man ut hva man er sikker og usikker på! :)

Ida Wulff

03.12.2016 kl.12:16

Eirin: henge opp på veggen vet jeg ikke hvorfor jeg har kuttet ut! Det er jo så kjekt og oversiktelig :-)

02.12.2016 kl.23:26

For oss jusstudenter er det nok dessverre A-er som skaffer oss jobb..

Dere er heldige som slipper det presset!

Ida Wulff

03.12.2016 kl.00:00

Anonym: ja, det er jeg klar over. Og det er synd at det er de som er flinkest til å pugge som får de beste jobbene. En av mine beste venninner ble akkurat ferdig med jusstudiet, det virker som et studie hvor man er nødt til å ofre seg (fritiden sin) fullstendig. Så all respekt til deg/dere!

Stine

03.12.2016 kl.00:13

Så gøy å lese om studieteknikk:) Har aldri vært så god på det, skulle vært flinkere!

Men hvordan har du tid til å skrive så mye notater når det er 2-3000 Sider pensum?:/ Jeg studerer deltid og jobber 100% da, så skjønner ikke hvordan man skal rekke over alt.. Og det jeg synes er vanskeligst er å trekke ut det som er viktigst. Har du noen tips til hvordan stole på at man har valgt ut det viktigste for å pugge?:)

Ida Wulff

03.12.2016 kl.12:12

Stine: jeg prioriterer det som har vært tatt opp i forelesninger, skriver ikke ned heeele pensum nei! Derfor jeg tar utgangspunkt i både kapittel og forelesningsnotat. Men jeg syns det er kjekt å lese over det meste for å få helheten :-) klem

Anniken

03.12.2016 kl.07:38

Herlighet, ikke rart du gjør det dritbra!! Gratulerer med A! 😃

Ida Wulff

03.12.2016 kl.12:13

Anniken: tusen takk <33

Maria

03.12.2016 kl.12:52

Da jeg beynte å studere jus for 13 år siden, da var det ingen som hadde med seg PC på forelesning. Alle skrev alt for hånd. Nå når jeg er tilbake for å fullføre mastergraden min, tripper alle inn på forelesning med hver sin mac under armen. Og jeg kommer med notatheftet mitt og kulepennene mine som før. Haha. Men jeg ser det er mange som bruker den teknikken at de kopierer ppt inn i word og legger til kommentarer selv under forelesningen, og etter jul tror jeg at jeg skal ta ibruk disse nymotens greiene selv :-P haha :-)

Lykke til med eksamen, min er om en uke så jeg holder på å dø litt innimeg. Men men... snart juleferie :-)

Ida Wulff

03.12.2016 kl.13:58

Maria: Hehe, ja, det anbefales! Slipper man skrivekrampen og kanskje man får med seg enda flere poeng! Lykke til med din også, flinkis! :-) Blir såå deilig med jul!

Anonym

03.12.2016 kl.13:49

Det er noen som har prøvd å si fra om de kan legge ut powerpointen før forelesning, men det er ikke alle som kan pga de vil ha muligheten til å forandre på den helt til forelesningen faktisk starter. Men det er litt synd for de som vil benytte den studieteknikken som du gjør? Printer du ut powerpointen og noterer med rød skrift på den eller gjør du alt på pc? Jeg tror i alle fall jeg dessverre blir nødt til å bare lagre de i dropbox og notere for hånd/lage tankekart av alt de sier utenom for jeg har ikke tro på at dette med å legge ut powerpointen før forelesning er noe som kommer til å skje neste semester dessverre når det ikke har skjedd hittil. :/ Skulle gjerne funnet på en bedre notatteknikk enn den jeg har til nå siden jeg ikke kan gjøre som deg. Uansett takk for gode tips! Og masse god bedring.

Rebecca

03.12.2016 kl.14:31

Så gode tips! Får kanskje prøve meg på den "barndomshjem"-teknikken i år :-)

Hvis det er noen som har Mac kan jeg anbefale appen "Anki app". Der kan man legge inn "flashcards" elektronisk. Dvs at man skriver et spørsmål på den ene "siden" og svaret på den andre. Genialt for å pugge ting!

Har også appen på telefonen, så kan jeg teste meg selv mens jeg sitter på buss/tog i tillegg.

Ida Wulff

03.12.2016 kl.16:05

Rebecca: oi, så smart! Det skal jeg teste ut, takk for tips :-)

Elise

04.12.2016 kl.01:30

Jeg anbefaler å lagre PowerPoint som pdf og laste dem inn i OneNote. Genialt program å skrive noter i, og man kan hoppe fra forelesning til forelesning + søke etter bestemte ord man har skrevet. Kan nesten ikke anbefales nok!

04.12.2016 kl.20:39

Tusen takk for utrolig gode tips, og gratulerer med A!

Lurer på om du har noen tips til pugging når det gjelder Bedriftsøkonomisk analyse? om jeg husker riktig så var det et fag du slet litt med i fjor. Har ingen forståelse for faget og tror jeg bare må pugge formler, men er så mange at jeg ikke klarer å rekke over alt føler jeg!

Anette

05.12.2016 kl.09:19

Du er jo helt rå, Ida!!! Bøyer meg i støvet. Gratulerer med alle A'ene du har fått.

Som medstudent, som selv er midt i eksamensperioden, tar jeg meg i å titte innom bloggen din litt for ofte, haha! Jeg blir så inspirert hver gang du snakker om eksamen og lager innlegg om din studieteknikk osv. Slike innlegg er helt toppers! Jeg gjør mye av samme metoden som du gjør. I tillegg går jeg alltid igjennom gamle eksamensoppgaver hvor jeg svarer på og løser de oppgavene som er der. Jeg lager også en haug av tankekart og skriver de om og om igjen til jeg kan lage hele tankekartet mitt utenat. Flashcards klipper jeg ut og skriver selv også! Er så lett å ha med seg overalt og det gjør det å lære seg definisjoner lett.

Jeg har alltid likt bloggen din og foretrekker den fremfor mange mange andre. Stå på videre!

Ida

06.12.2016 kl.12:01

Har du noen tips til muntlig eksamen også? 😄

Ida Wulff

06.12.2016 kl.12:08

Ida: Alkohol! Neida. Men det har jeg dessverre ikke!

07.12.2016 kl.22:27

Har du noen tips til mattefag for det er mye formler du må huske ? Hvordan øver du for eksempel til samfunnsøkonomi ? Masse lykke til videre og takk for tips

Ida Wulff

10.12.2016 kl.01:13

Anonym: i bedriftsøkonomi hadde vi sånn 20-30 formler vi måtte huske. Da skrev jeg alle formlene på post it-lapper og hang dem rundt i leiligheten, og så gikk jeg runden om og om igjen. Det funket sånn middels for meg. Det som funket enda bedre for meg, var å plassere formler som lignet på hverandre eller hang sammen i grupper. Til samfunnsøkonomi var det ikke mye av den slags å huske på, så der øvde jeg mest ved å gjøre oppgaver. Tusen takk! :-)

10.01.2017 kl.16:03

Hei, jeg bare lurte på hvordan du kopierer powerpointen over i word dokumentet? Jeg får det ikke til...

kristine

17.01.2017 kl.13:48

Har du et smart triks for å kopiere inn power pointen kjapt inn i word? Tar sånn tid å kopiere 66 foiler :P

Ida Wulff

17.01.2017 kl.14:31

kristine: nei, dessverre. Jeg bruker veldig lang tid selv :(

Emilia

20.01.2017 kl.14:17

Kjempe gode tips å ha med seg igjennom hele semesteret!

Går første året på HK nå etter noen år med kun jobb, og det er ikke bare bare og plutselig sette seg på skolebenken igjen. Dette semesteret har jeg fulgt flere rådene dine, spesielt det med notater i forelesningene! Så mye mer oversiktlig enn å skrive under bildene på PP.

Takk for at du bruker tid og deler studieteknikken din! Ser ut som at dette semesteret blir mye mer strukturert takket være dine gode tips :)

Ha en fin helg! klem :)

Ida Wulff

20.01.2017 kl.17:44

Emilia: åå, for en hyggelig kommentar å få! Så fint at du kunne få nytte for det, det blir jeg veldig glad for å høre :-) Ønsker deg masse lykke til på HK. Det kommer noen tøffe perioder underveis, men de er som glemt når det er over! <3 God helg deg også, klem

Skriv en ny kommentar