hits

JEG STÅR FOR DET JEG SA

18.12.2017 - 14:01 16 kommentarer

Processed with VSCO with a5 presetEtter at jeg skrev innlegget om #METOO, ble det litt av et kaos i kommentarfeltet. Mange var enige - men det var også mange som var uenige. Noen mente at det jeg skrev var et forsøk på å sverte #METOO-kampanjen, og til dem som anklager meg for det: den midterste fingeren min dedikeres herved til dere. For jeg formulerte meg kanskje ikke godt nok. Men det var jo nettopp det som var min frustrasjon: at kampanjen og budskapet blir svertet, uviktig, latterliggjort, fordi den misbrukes av oppmerksomhetssyke mennesker som ikke har opplevd et faktisk overgrep. Og pågrunn av disse menneskene, er #METOO blitt noe folk roper på fest - for tull. Noe folk sier på spøk til reisefølget sitt, etter at de er blitt kroppsvisitert i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Og det syns jeg er jævla trist. Det er å gjøre narr av, og bagatellisere de som faktisk er blitt utsatt for overgrep. Seksuell trakassering. Voldtekt. De tilbakemeldingene som gjorde mest inntrykk, kom fra mennesker som har opplevd voldtekt. Og som skrev til meg at de føler at #METOO setter dem i samme bås som jenter som ikke tåler å bli plystret etter når de går forbi en byggeplass. Å bli plystret etter når man går forbi en byggeplass, kan ikke sammenlignes med å sitte på et voldtektsmottak hvor blåmerker og sår blir dokumentert med speilrefleks. Jeg står for det jeg sa, men jeg kan godt si det igjen. På en annen måte: det hadde vært fint om hårsåre, oppmerksomhetssyke mennesker kunne slutte å misbruke #METOO. Det kan få mennesker i vanskelige situasjoner og med viktige historier til å føle seg uviktige og usynlige. 

Dette ble muligens en sen oppfølging, men jeg orket rett og slett ikke å bruke helgen på det. Du som har lest bloggen min lenge vet hvordan jeg reagerer på hundrevis av kommentarer og medier som ringer... Om det er positiv eller negativ oppmerksomhet har liksom ingenting å si, det blir bare for mye oppmerksomhet. Men nå er det lett å fokusere på alle de negative kommentarene, fakta er jo at de fleste tilbakemeldingene var positive. Så tusen takk til alle som delte sine erfaringer og meninger. Selv om jeg har sluttet å svare på kommentarer på innlegget det gjelder, så leser jeg alt 
Processed with VSCO with a5 preset
Jeg kommer tilbake i kveld, for nå trenger jeg faktisk å snakke med leserne mine om noe. Som blogger ville det mest naturlige kanskje vært å si at nå skjer det noe stort her, følg med for tidenes mest spennende nyhet. Men jeg vil heller bare si det som det er, at etter 11 år på samme blogg, så skal jeg få meg en ny. Og det er spennende og gøy, men det gjør meg også kvalm og nervøs. Så la oss snakke om det litt senere, og forberede oss på forandringene som kommer til å skje.

Peace :-) 

16 kommentarer

Tonje Pettersen

18.12.2017 kl.14:15

Synd at det kom negative kommentarer i et så bra informert innlegg

Geriatriks

18.12.2017 kl.14:45

Satt og leste gjennom endel av kommentarene på det opprinnelige innlegget, og innlegget selvsagt, og skjønner ikke hvordan det kan misforstås hva du mener. Heldigvis er det mange som er enig :)

Ny blogg... nå som du er i gang med historier om rennaræv og alle andre par-morsomheter...??

;)

Helene

18.12.2017 kl.15:11

Tror de fleste reagerer på vinklingen. Hovedbudskapet slik jeg leser innlegget, er at det er synd på gutter som ikke lenger kan si at jenter har en fin kjole uten å få en status på fb mot seg. Mange synes nok at dette er så fjernt fra det de selv har sett fra metoo-kampanjen at hele innlegget vitner mer om et påskudd til å rakke ned på kampanjen, enn et innlegg for å forsvare de jentene som faktisk opplever trakassering og voldtekt. Det er så mye man kan skrive om kampanjen, og når du velger å bruke bloggen din til å ta kampen for de stakkars guttene som ikke vet hvordan de skal oppføre seg, skjønner jeg at folk reagerer.

Nille

18.12.2017 kl.15:23

Hei, Ida.

Jeg er blant dem som ristet på hodet av #metoo-innlegget ditt forrige uke (uten at jeg la igjen en kommentar). Nå vil jeg gjerne fortelle deg hvorfor. Ikke for å være krass, men fordi jeg mener det er viktig. Kanskje kan det også få deg til å forandre mening.

Først og fremst: Det er mange meninger om #metoo, og det er bra! Det er en viktig debatt, og det skal være plass til mange stemmer og meninger. Det skal vi bare være glade for, for da får hele #metoo mer plass enn den hadde fått om alle var enige.

Det jeg reagerer på når du og andre går ut og sier at #metoo har gått for langt, er at dere ikke helt skjønner omfanget av hva #metoo handler om (ikke tilsynelatende i hvert fall). #metoo er ikke en ?anti-voldtektskampanje?. #metoo er en bevegelse som (endelig) tar opp det gjennomgående maktmisbruket og de urovekkende normaliserte seksualiserte holdningene kvinner opplever og forholder seg til hver eneste dag. I aller ytterste konsekvens voldtekt og seksuelt misbruk, ja, men #metoo er også mye annet, og alt dette henger sammen.

Det er holdninger det handler om. Usunne og lite fruktbare holdninger som gjennomsyrer samfunnet og påvirker halvparten av befolkningen. Det er bare å lese alle bransjeoppropene som har blitt publisert den siste tiden (mange av dem i Aftenposten). Her kan man lese historier om alt fra upassende kommentarer og vitser, til grove seksuelle overgrep. Det ene er helt klart mer alvorlig enn det andre, men det er omfanget som er det aller viktigste (og det #metoo tar opp). Dette skjer. Dette skjer hver eneste dag. I stort omfang. I form av vitser. I form av plystring på gata. I form av maktmisbruk. I form av seksuelle overgrep. I form av handlinger som er så i gråsonen at man selv ikke helt vet hva man blir utsatt for.

I tillegg til holdninger og holdningsendring, handler det om makt og maktmisbruk. Å bli plystret på når man går forbi en byggeplass, er noe de fleste kvinner kanskje bare vil riste på hodet av. Jeg hadde heller ikke tatt meg voldsomt nær av det, men det er allikevel noe av det som skjer (bevisst eller ubevisst) som ikke er sunt eller spesielt bra. En person som synes det er ok å plystre slibrig etter noen på gata, har holdninger som kanskje ville utspilt seg på en helt annen måte om han hadde vært sjef for et stort firma med mange unge kvinnelige kollegaer. Derfor mener jeg at det er vel så viktig å ta for seg de "små tingene".

Frem til nå har mange kvinner kun snakket om dette til hverandre i lukkede rom fordi ?det er jo sånn det er? og ?gutter er gutter/menn er menn?. Nå har endelig denne debatten kommet ut i offentligheten. Og det skal vi være glade for (selv de som kanskje ikke har kjent dette på kroppen selv).

#metoo handler heller ikke om at alle menn er griser. Menn jeg kjenner er glade for at denne debatten nå går. Kanskje vil de bli litt ekstra forsiktige med å gi meg et kompliment i tiden fremover, men det synes jeg er en ganske så liten pris å betale for noe som er så viktig og samfunnsendrende som det #metoo er og kommer til å bli. Dessuten, de aller fleste oppegående folk vet hvor grensene går. Hvis ikke, kan de jo spørre.

Det ble langt, og mulig litt rotete, men jeg håper du forstår (for da forstår du kanskje også hva som skjedde i kommentarfeltet ditt i forrige uke).

N

annielistic

18.12.2017 kl.15:34

Yey IDA! Du er best, som jeg kommenterte under det seneste innlegget også så er jeg så enig med deg i dette! Og det er SÅ bra at en stor stemme endelig sier det også <3 Du setter dagsorden!

Kommer til å følge deg videre uansett på hvilken plattform, måtte du aldri slutte å blogge! <3

Ida Wulff

18.12.2017 kl.18:58

annielistic: <3<3<3

Kristine

18.12.2017 kl.18:47

Poenget til mange som er uenige med deg er vel at det ikke trenger være voldtekt eller overgrep for at det skal være seksuell trakassering. Og at det fremstår som om du bagatelliserer alt som ikke er overgrep, når du konsekvent snakker om voldtekt og overgrep. Seksuell trakassering handler jo primært ikke om voldtekter.

18.12.2017 kl.19:34

Du formulerte deg dårlig, anbefaler deg å fjerne den delen om at du rekker finger til oss og heller bare innrøm feil :)

Ida Wulff

18.12.2017 kl.19:38

Anonym: det var ingen feil, fingern står

Cathrine

18.12.2017 kl.19:48

La fingeren stå ❤️ Du har min støtte

Ida Wulff

18.12.2017 kl.23:23

Cathrine: <3

18.12.2017 kl.20:27

Helt enig med deg!

Anne

18.12.2017 kl.20:51

Må bare gi min fulle støtte til kommentaren til Nille over her. Jeg reagerte også negativt på innlegget ditt akkurat av den grunn. Selve poenget med #metoo er jo å synliggjøre en gjennomgående skjevhet i maktstrukturer i samfunnet, og hvordan det kan gi seg utslag i negativ seksualisert oppførsel overfor kvinner. Og nei, det er ikke alltid enkelt å si ifra, når personen som gir deg uønsket oppmerksomhet kanskje er han som setter karakteren din, eller bestemmer om vikariatet ditt blir forlenget.

Ellers, takk for en morsom blogg :)

18.12.2017 kl.23:01

Du burde legge deg paddeflat for elendige formuleringer i forrige innlegg.

Det var veldig provoserende av deg å skrive #notme, for faktum ER faktisk at 2/3 av den kvinnelige norske befolkningen har opplevd seksuell trakassering. Så at du del av 1/3 er bare veldig flaks for deg.

Skal man ikke si ifra om slibrige og krenkende kommentarer fordi det finnes noen som har opplevd verre overgrep? Norske kvinner blir ikke nødvendigvis skremt av sånne kommentarer nei, men det betyr ikke at vi skal finne oss i det likevel.

Takk for meg.

Christin

19.12.2017 kl.16:52

Uansett hva du skriver, et det alltid en eller annen tufs som er negativ. Er forresten helt enig med hva du sier :-)

Christina

19.12.2017 kl.19:06

Du gir meg fingeren for at DU skrev et dårlig formulert innlegg, (uansett om hensikten var god, var det skivebom. JEG forsto hva du mente, men når jeg mener skivebom er det fordi også de som trenger å rettferdigjøre sine overtramp, små eller store, de forsto OGSÅ hva du mente. De følte nemlig støtte fra deg. Så det du skrev var ikke bra. Og du gir meg fingeren for det? Da sier jeg takk for meg.

Skriv en ny kommentar