Paris

MIN VERSJON AV PARIS

Jeg lovte dere å komme med mine Paris-tips, og det viser seg at flere av mine lesere straks skal til Paris. Så da er det jo ekstra gøy å komme med noen gode tips. Hvis dere har andre tips; del dem gjerne i kommentarfeltet, så vet jeg at det er flere lesere som vil sette pris på det også :-) 

Typiske turistattraksjoner: 

Å gå rundt i Paris er som å gå i et evetyrland, det er så vakkert. Og det er mye å se på, hvis man vil være en typisk turist. Her er min liste over ting jeg ville krysse av "lista". 

Eiffeltårnet. Selvfølgelig. Men jeg vil ikke anbefale å gå opp i Eiffeltårnet, da bruker du kanskje en halv dag - hvis ikke mer.  
Triumfbuen. Hvis du likevel vil opp i høyden og ta en kikk på Paris, gå heller opp i Triumfbuen.
Louvre. Verdens mest besøkte kunstmuseum. Kanskje ikke så rart når selveste Mona Lisa henger der og "smiler" til alle besøkende.
Notre-Dame. En helt fantastisk katedral. Men det er lang kø, så hvis man ikke er hodestups interessert, holder det å sitte på benkene utenfor og nyte synet av bygningen og folkemengden.
Pont de l'Archevêchè. Eller kjærlighetsbroen som jeg liker å kalle den. En gigantisk bro hvor tusenvis av forelskede par har hengt opp en hengelås med sine navn og kjærlighetserklæringer. Et overveldende syn. Og ja, det er mulig å henge opp sin egen - hvis du finner en ledig plass, da.
Båttur på Seinen. En lang elv som strekker seg gjennom hele Paris. Du kan ta en enkel tur, eller kose deg med middag og vin ombord på båten.  
Pompidou-senteret. For deg som vil se mere kunst, og ikke minst en fascinerende bygning.  


Shopping: 

Vi var hovedsaklig i to store shoppinggater, og ellers på vintage- og second hand shopping. 

Boulevard Haussman. Her finner du Galeries Lafayette (kvinner, menn og interiør har hvert sitt varehus), frittstående kjedebutikker som Zara, Monki, H&M - selv om jeg vil fraråde å oppsøke disse butikkene. Det er så kaos med mennesker at man går rundt i kø. Det er også et senter til i denne gaten som jeg ikke helt husker hva heter, men der finner du de store merkene som Chanel, LV, Gucci etc. 

Champs Elysees. Her finner du alt. Tror dette er det største shoppingområdet i Paris! Butikker, cafeer, restauranter, kjøpesentere, varehus, kinoer - tett i tett. Her betalte vi også 16 kroner hver for å gå på "verdens kuleste toalett". Det var svært så service-innstilt også, de ville gjerne komme inn og skylle ned for deg... 

Vintagebutikker. Først var vi innom alle butikkene til Reciproque. De har flere butikker i samme gate, en for menn, en for kvinner og en for tilbehør. De har alt fra vintage Chanel til second hand LV - og vil du ha en brukt Parajumper (...) eller Burberry-kåpe til en billigere penge, så har de det også. Etterpå dro vi til Kiliwatch, og her ble vi helt i ekstase! Butikken er en blanding av second hand og nytt, men second hand-delen regjerer. Hjemmelagde Levis-shorts i lange baner, slitte skinnvesker, skinnjakker, skinnvester, pelskåper, pelsvester, frynsejakker... Ja, alt. Og til svært lave priser. Store pelskåper får du fra 500 kroner og oppover. På Kiliwatch ble vi tipset opp Hippiemarket som ligger rett borti veien. Kiliwatch er bedre, men Hippiemarket er verdt et besøk når man først er i nærheten. Her hadde de litt paljetter, noe vi savnet på de andre. Eller. På Reciproque hadde de litt paljetter, men til mangfoldige tusen...


Mat: 

Vi hadde jo bare to kvelder, og rakk derfor bare to ordentlige middager. Av dem, så er det bare en jeg vil skryte av. Restauranten heter Astier, og skal være en "gjemt perle" med god mat og fransk stemning. Det innfridde. Hyggelige omgivelser og veldig god mat! Kjedelig at vi var så trøtte, ellers kunne vi sittet der hele kvelden og drukket rødvin og sett ut av vinduet. Når man er i Paris er det også olbigatorisk å sette seg på en fortauskafè, og bestille vin og et fat med oster og skinker. Litt sånn tapas-aktig. Og så må dere smake på Crepes! Jeg likte det selv om jeg egentlig ikke liker sjokoladepålegg. Èn ting til; det er også obligatorisk å smake på makaroner fra Laudree! 

Hotell/belligenhet:

Dette med beliggenhet syns vi var det vanskeligste da vi skulle booke hotell. Vi hadde jo ikke peiling. Etter vårt opphold, lærte vi at høyre side av kartet var litt ghetto, mens midten og venstre side var finere og mer sentralt. Når det er sagt, har det ikke så mye å si hvor du bor, så lenge du bor nær en metro. Vi tok metro hele tiden, og kom oss raskt fra A til B. Hotellet vi bodde på heter Provinces Opèra - Vacances Bleues, og var helt OK. Rommene var store og fine, minus for fucked up aircondition og lite service innstilt personale i resepsjonen. Når det er sagt, så betalte vi bare 400 kroner per pers per natt.  

Øvrig: 

Metro. Det er svært lite bruk for taxi i Paris, det er mye trafikk - metroen tar deg mye raskere og billigere fram. Vi kjøpte et to-dagers pass og fikk valuta for pengene. Tror det kostet 17 euro. Det koster ca. 10 euro å komme seg til/fra flyplassen. Husk å sjekke at det ligger en metro i nærheten av hotellet før du booker!
Falske billetter. Det kryr av mennesker ved metroen som vil selge deg falske billetter. Du kan få bot for å kjøpe disse. 
Tiggere. Rundt de største turistattraksjonene, står det damer med skjemaer, de ber deg skrive under et eller annet for handicappede. Så skal de ha penger, og pengene går så absolutt ikke til å hjelpe handicappede. Ikke ta i pennen deres engang, da får dere Aids. 
 

Det var mine Paris-tips! Ikke all verden ettersom jeg kun var der i to hele dager. Men jeg føler at vi opplevde mye til å være der i så kort tid, i hvert fall. Enjoy :-) 

SNAPS FROM PARIS

Jeg har hatt den beste turen det går an å ha på to og en halv dag i Paris. Jeg har sikkert tatt 45 turer med metroen. Følt meg lommekjent i Paris, for så å gå meg så bort at jeg var nær ved å sette meg ned og gi opp. Prøvd å kommunisere med franskmenn som nekter å lære seg engelsk. Myst opp mot Eiffeltårnet. Smilt usikkert til Mona Lisa. Studert hengelåsene på kjærlighetsbroen. Smakt Crepes. Kjørt sykkeltaxi. Spist mat som var så god at jeg kommer til å tenke på den i flere måneder. Spist mat som var så vond at jeg angrer på at jeg ikke løp fra regningen. Sittet på fortauskafèer og studert mennesker. Drukket vin. Sett meg blind på kartet og lurt på hvorfor noen kart er laget opp ned. Spist makroner i alle regnbuens farger. Banet meg i vei mellom hyller av second hand Givenchy, Dior, Jimmy Choo, Manolo Blahnik og Chanel. Drukket kaffe i solen og en drink under nattehimmelen. Og så spist og drukket enda litt mer.

Gjett hvem som nesten forsov seg til skolen i dag! Men det er jo ikke så rart, etter en helg med  mye farting. Blir tidlig kveld i kveld :-)

COMME IL FAUT

Fontaine Saint Michel

Notre-Dame

The River Seine

Louvre

I dag har vi løpt "hele" Paris rundt. Det vil si at vi har sett en liten brøkdel. Men vi har i hvertfall fått med oss mye av det obligatoriske turistopplegget. Jeg har besøkt det meste før, men da var jeg så ung at jeg ikke helt så poenget med å gå på museum.

Ser 10 år eldre ut på bildene, men jeg håper og tror at det er pga lite søvn og 24 timers gammel sminke....

Vi har så liten tid her i Paris, så jeg vil heller bruke tid på å skrive et innlegg med Paris-tips og linker etc. når jeg kommer hjem :-)

I morgen skal vi besøke Eiffel-tårnet, dra på second hand shopping og spise på flere gode restauranter. Men  har jeg vel snart vært våken i 48 timer, så hotellsenga frister mer enn noe annet. God natt!

FRAMME I PARIS

Maria og jeg sto opp klokka to i natt for å rekke et morgenfly fra Gardermoen. Vi var så trøtte at vi bare satt og glodde ut i løse luften på flyplassen - vi mistet nesten flyet vårt fordi vi ikke fulgte med.

Men nå er vi altså i Paris! Og her er det nydelig. De første timene har vi brukt på å pakke ut kofferten og bli kjent med nabolaget vårt. Har enda ikke skjønt hvor vi holder til, Paris er jo så himla svært. Men det finner vi vel ut etterhvert.

Sitte på kafè og se på menneskene som går forbi utenfor - kunne gjort det i dagevis.

Fantastisk blomsterbutikk ved hotellet. Kunne vel ikke gjøre noe annet enn å kjøpe med en liten pryd til nattbordet...

Nå er det på tide med litt skikkelig sightseeing!

EN KJAPPIS TIL PARIS

Deilig å være seg selv igjen. Booket nettopp hotell, og skal sove i nøyaktig tre timer før jeg drar til flyplassen og reiser til Paris! Det ble litt vel spontant, men jeg trenger en weekendtur med museum, god mat, vin, sigaretter og shopping.

Å pakke er ikke særlig lett med så kort planlegging - så vi får se hvordan det går :-) Nå gleder jeg meg!

hits