PARAPLYER PÅ FARTEN

Hei fra toget! Jeg er på vei hjem til Tønsberg, hvor jeg skal bruke dagen på å se familie, et par venner og på å gjøre unna noen ærender. I dag ser det ut til at alle oppfører seg pent på toget. Ingen lukteoster eller skrikerunger som er blitt fortalt at de er verdens midtpunkt. Men jeg føler likevel det er blitt en tradisjon å spy ut noen paraplyer når jeg sitter på tog, så vi kjører på!  Processed with VSCO with a5 preset Overambisiøse mennesker i sosiale medier, som bare ikke klarer å styre seg. De legger gjerne ut inspirerende quotes, og fremstår som hobbycoacher der de svømmer rundt i fraser som de mest sannsynlig ikke klarer å leve opp til selv. Keep pushing. Sky is the limit. Go the extra mile, its never crowded. Hard work pays off. Your only limit is you. Vel, her er en quote i retur: la meg leve bro. 

Reklamen jeg får i posten. Må si jeg begynner å savne de gode, gamle brosjyrene fra XXL og Meny. Her er hva jeg får: Kjære Tjuvholmen-beboer. Visste du at naboleiligheten er til salgs til kun én trillion kroner? Er det på tide å bytte ut din fire måneder gamle Mercedes? Meld deg inn på vårt lokale treningssenter til kun 30.000 i året! Og dette er så vidt satt litt på spissen. Jeg vil heller vite når det er 10-kroners marked på matbutikken! 

Å prøve ringer. Da snakker vi svette på ryggen og hjerte i halsen. Jeg har ikke de lange, smale fingrene jeg gjerne skulle hatt. Så da min nye kjæreste ga meg en ring i bursdagsgave, hadde jeg lyst til å dø rett før jeg satte den på fingeren. Den passet heldigvis. I går gikk jeg innom en butikk for å kjøpe meg enda en ring – jeg var så redd for å prøve at jeg droppet hele greia og bare: jeg tar den jeg, thanks, bye. Den passet heldigvis den også. Nesten, i hvertfall.  Processed with VSCO with a5 preset Når du har meldt deg på en treningstime med skikkelig lang ventetid, har god samvittighet fordi det er tanken som teller, og så får du den grusomme varselen opp på telefonen: du har fått plass på gruppetimen. Neiii, det var jo ikke det som var planen!

Dyrevideoer på Facebook. Som om det ikke er nok av dem i feeden, sender pappa sånn cirka fire i uken for å være sikker på at hele familien får dem med seg. Tusen takk, men hvis behovet for å se på morsomme hunder skulle melde seg, så er jeg begavet nok til å vite hva jeg skal søke etter på YouTube.

At Spotify har bestemt seg for å begynne å spille random fjåsemusikk når din egen spilleliste tar slutt. Det har hendt mer enn én gang at jeg har følt for å forsvare meg: du, det der er IKKE min musikk. 

Hvordan skal jeg si dette uten å bli drapstruet… Jeg syns det er flott at mennesker har en hjertesak eller ti, og mange har sterke følelser hva angår pelsindustrien. Noe jeg virkelig kan forstå. Og man kan ikke redde hele verden, så okey: du er i mot pels, men du har en hel garderobe med skinnsko og skinnvesker. Jeg dømmer deg ikke, man kan ikke være perfekt på alle områder. Men så lenge du også har på deg dødt dyr: stå faen ikke og fråd meg i ansiktet med tilhørende pekefinger fordi at vinterjakken min har pels rundt kragen. Det du har på beina er dyrehud, så kanskje vi kan slutte å peke på hverandre og konsentrere oss om hva vi selv gjør for miljøet og for menneskeheten. takk for meg. Processed with VSCO with a5 presetDet var det for denne gang. Nå gleder jeg meg til å vandre rundt i Tønsbergs gater i finværet, til å se noen mennesker jeg er glad i, og ikke minst til å spionere litt på leiligheten min som sikkert begynner å ta form. Ha en fin dag, alle sammen! 🙂

78 kommentarer
  1. Haha, kjente meg igjen i det ang trening. Jeg har vært støttemedlem så mange ganger på treningssentre at jeg dessverre har gitt opp. Det bare blir ikke noe av så det er penger ut av vinduet. Men jeg er veldig glad i å gå turer, også har faktisk min samboer kjøpt noen manualer så jeg gjør litt hjemmeøvelser et par ganger i uka. Satser på at det er “godt nok” til en ambisjon om å være dugelig i form. :p

  2. Hva er planene dine fremover nå mtp leiligheten og bosted? Jeg tenker at kanskje noe har forandret seg etter at du har fått kjæreste?

  3. Det siste punktet der bør du videreformidle til venninna di som mener skinn og pels er så forskjellig. Rart når skinn forsvares med at det er dyr som brukes til mat, når det også finnes pels som er produsert på samme måte.

  4. Elsker disse paraply-innleggene! Lyser opp hver gang jeg ser at du har postet et nytt slikt innlegg! Stå på Ida😀

  5. Jeg må si jeg er lit nysgjerrig, krangler/diskuterer du og Kristina bruken av pels vs skinn, eller har dere bare bestemt dere for å legge den saken dø? 😄

  6. Hei Ida!

   Elsker disse innlegge:D

   Helt enig med deg angående pelsgreia. Er selv veganer, og bruker ikke pels, men jeg klarer ikke forstå alle som er SÅ i mot pels, men ikke bryr seg noe om at de spiser kjøtt og bruker skinn. Dyrene lever i akkurat samme forhold, så hva er egentlig forskjellen.

  7. Maria: takk <3 ja, og jeg må bare understreke at jeg syns det er flott at man bryr seg om noe, og forstår at man ikke kan “bry” seg om alt. Men da kan man heller ikke peke fingre… jeg for min del er opptatt av HVEM som lager klærne mine, og går aldri amok i billigbutikker/på salg. Går jo ikke rundt og hater mennesker som ikke er like opptatt av det som meg. Klem til deg 🙂

  8. Skinn og pels kan absolutt ikke likestilles. Skinn er et biprodukt av matproduksjon – det samme kan ikke sies om pels. Det finnes gode og dårlige bønder i alle bransjer, men jeg tror jevnt over kyr har det meget mye bedre – som tross alt får tusle rundt på grønne enger store deler av året – enn de stakkars revene og minkene som presses inn i knøttsmå bur. For ikke å snakke om totalt ulike instinkter.

   Så jo. Pekefingeren dytter jeg mot deg med god samvittighet i de nye skinnskoene mine.

  9. Kanskje du som kjenner Kristiana Andersen godt kan lære henne litt om skinn- og kjøttproduksjon siden hun ikke vil høre på noen i kommentarfeltet sitt? :p

  10. Er såå enig med deg i alle punktene! Allikevel tror jeg nok facebook hadde blitt en smule kjedelig uten alle hobbycoachene, bjeffende hunder og inspirerende treningsvideoer på facebook. Må nok innrømme at livet mitt er for kjedelig til å ha andre tidsfordriv enn kjedelig feed på facebook noen ganger…

  11. Anita: dette er ukjent for meg – men hele poenget mitt er jo nettopp at man ikke skal blande seg i valg andre tar når man ikke er plettfri selv 😀 Så i dette tilfellet vil jeg forvente at hun blander seg like lite i mine vinterjakker som jeg gjør i hennes skinnprodukter ;p <3

  12. Du skriver på en så naturlig og veldig god måte! Det handler sikkert om at dine refleksjon om hvordan ting er eller bør være er veldig “vanlig”, men du får det likevel til å være viktig og gøy. Spesielt det med pels er jeg veldig enig i.

   Liker bloggen din veldig godt. Og fortsett sånn som du gjør. Leste mange andre før, men der blir det bare falskere og falskere for hver dag som går. Man ser med en gang om det et innlegg fordi man må skrive et innlegg eller ikke! Og oppskrifter på mat finner man på Trine sin blogg…Elsker at du ikke baker for å kunne legge ut bilder av det på bloggen😂

  13. Linn: nå ønsker jeg ikke å diskutere venninner i kommentarfeltet mitt, og kjenner heller ikke til hva vedkommende har uttalt seg om – men jeg er enig med deg i siste setning 🙂 alt for mange av argumentene til pelsmotstandere lyser av “jeg har sett en Netflix-dokumentar og to videoer på YouTube”, og å konkludere så generaliserende og være så lite kildekritisk… ja, nei. Nå er det ikke slik at jeg vasser rundt i pels, jeg syns bare det er interessant hvor mange som skal redde verden på mine vegne, når de selv finansierer barnearbeid og miljøsvineri hver gang de får lønn.

  14. Minrefleksjon: å gå turer er helt supert det <3 eneste jeg har gjort i sommer i hvertfall, og kondisen er ikke heeelt død. Verre med styrken 😀

  15. Til deg som tror kyr går på grønne enger store deler av året – har du noen gang vært i et fjøs? Kan love deg at de ikke står tomme:)

   Sorry for at jeg forsøpler kommentarfeltet ditt, Ida. Jeg klarte ikke å styre meg.

   Det jeg egentlig kom hit for å si: digger paraplyinnleggene dine<3

  16. i: du sier noe der. Det er litt av hvert å sette fingeren på innenfor
   meieri også – men igjen, ikke mitt bord. Og tusen takk for det! <3

  17. Synes du virkelig at dyr skal lide for menneskers forfengelighet? Har mye respekt for deg men på dette punktet blir jeg like skuffet hver gang du nevner det. Det finnes ikke “skinnfarmer” på samme måte, i hvert fall ikke i Norge. Så synes det argumentet blir litt tynt.

  18. Pia: for å understreke poenget mitt med å nevne det i dette innlegget: forsikrer du deg om at klærne du kjøper ikke er sydd av underbetalte barn i u-land? Hvis ikke, så blir jeg ikke skuffet over deg – jeg bare bryr meg om det selv.

   Ikke meningen å være krass, men ja <3

  19. Ja, det gjør jeg. Jeg synes man skal tenke på mest mulig i forhold til etikk generelt. Både mennesker og dyr. Bare synes begrunnelsen din virker litt som du sier typ “jeg går med pels fordi andre går med skinn.”

   Jeg vet ikke om det er det du prøver å si, men det er slik jeg tolker det. Håper ikke det er tilfelle. Synes alle skal unngå pels, industriproduksjon og handle etisk riktig. Da hadde verden vært er mye bedre sted. 🙂

  20. Til deg som IKKE tror kuene går mye ute på grønne marker her i Norge: det er Lovpålagt at de skal være ute store deler av året. Vil du heller at de skal være ute å fryse i minusgrader enn å stå inne i en varm fjøs? Der de (på svært mange gårder) får gå fritt i fjøset å spise så mye mat de vil..? Blir så provosert når folk ikke aner hva de snakker om når det kommer til Norges regler innenfor landbruk. Ikke kom med dårlige eksempel fra filmer fra YouTube, som gjerne er hentet fra skrekk eksempel når du ikke har peiling på hvordan ting skal vær. #hjertesak.. Haha..

   Elsker bloggen din Ida.😊👌

  21. Angående det med pels vs skinn kan jeg ikke nok til å ta noe standpunkt. Synes forøvrig andre også skal lese seg bedre opp før de uttaler seg så mye..

   men er ikke helt enig i logikken at man ikke kan “peke finger” i om man ikke bryr seg om alt.. si for eksempel: Om man er veldig flink til å gjøre mange viktige tiltak for å bevare klimaet da.. leser mange bloggere som er flinke på det, og kan komme med velmennende tips (ikke prakket på eller nedlatende fortalt).. så får de bare lesset tilbake alt de ikke gjør… Hva er den greia med at man må trykke andre som gjør mye bra ned fordi de ikke gjør ALT bra? Tror det fort blir tolket litt som å peke finger, mens det ikke nødvendigvis er noe ovenirfra-og-ned holdning fra folk…Selv om det er paraplyinnlegg og litt på kanten, så går det an å forsøke å tenke to sider av saken;)

  22. Er så enig om pelsen. Hvorfor skal folk med pels på jakken kritiseres av folk som spiser torturerte og drepte dyr, og går med klær lagd av barnearbeid. Det jeg støtter er balanse. Minske plaggene med pels og kutte ned litt ang. kjøtt, egg osv. Skal vi utføre og støtte alt det fæle 100 % må vi gå nakne og leve på vann, bare for å sette det på spissen. Elsker forresten disse innleggene!! 💕

  23. Du må sjekke ut appen Mattilbud ! HELT genial, du får opp alle tilbudene til de ulike matbutikkene + europris. Du kan velge og se på en og en butikk, eller gå etter kategori og f.eks bare få opp hvilke butikker som har kyllingfilet på tilbud.

   Hilsen nerd!

  24. Synes det er tragisk når man har såpass begrenset med empati at man kun kan tenke på én ting. Det går an å slå et slag for underbetalte barn i u-land OG dyr som må lide for idiotiske menneskers forfengelighet. Begge parter lider under det, det burde være svært lett å bry seg om begge.

  25. Jeg ser alle kommenterer på paraplyen om pels, så jeg vil gjerne kommentere paraplyen om reklame… Hallo! Hvis man er på jakt etter ny bil eller leilighet så vet man hvor man finner det liksom. Reklame om 10-kroners marked er derimot langt viktigere å få i posten! Jeg bruker mattilbud-appen, men jeg syns det er gøy å få i posten likevel jeg altså :P.

   Nå som du har fått deg kjæreste, så venter jeg på at denne paraplyen skal komme:

   – KAN DU SETTE PÅ EN NY DORULL NÅR DET HENGER 5 CM IGJEN PÅ DEN GAMLE???

   Beklager store bokstaver, men det eeeeeer så irriterrende 😂. Haha. For ikke å snakke om sokkene som ligger over alt. Over… ALT.

   Takk for meg<3

  26. Benedicte: Hahaha, burde ha en egen runde med paraply kjæreste edition! Notert… 😉 Og ja, jeg lastet faktisk ned den appen i dag, etter lunsj med en venninne. Såå smart 😀 Nattaklem til deg <3

  27. Ada: jeg ser hva du mener, og det er først og fremst prakking og nedlatende pekefingre jeg sikter til her 🙂 Men ja, godt poeng.

  28. Hei Ida! Jeg har vel aldri kommentert her tror jeg, men må bare nevne at måten du skriver på er vanvittig bra! Du er så velformulert og ordlegger deg skikkelig godt. Du skriver så “hverdagslig” men man blir allikevel så revet med, at jeg er helt fascinert av deg jeg haha. Du beskriver sånne vanlige situasjoner på en bra og reflektert måte som jeg ser sykt opp til:)) Selv er jeg bare 15 år, men jeg kan faktisk relatere til mye av det du skriver om, det er så “ekte”, og nei – jeg bare digger bloggen din! Er bare å trykke på i + enter i søkefeltet så er jeg her inne;)) stå på, du er herlig <33

   …Herregud innså nå at dette virka som et desperat fjortiss-fanbrev, men det er det vel kanskje også tihi

  29. Kjapt innpå for å si at jeg digger denne bloggen! Godt språk, lite selvhøytidelig og masse humor. Et friskt pust i en ellers ganske smal og narsissistisk bloggverden.

  30. Det med anbefalte sanger på Spotify kan du bare slå av! Gå inn på Settings, og scroll nedover til Autoplay-overskriften. 🙂

  31. Hva om alle bare kan slutte å «peke finger», og heller støtter og oppfordrer hverandre til å tenke både på barnearbeid under dårlge kår i u-land OG dyr som lider i pelsindustrien? Det ene utelukker da ikke det andre?

   De fleste av oss har nok kunnskap, penger, og alternativer til å droppe både pels OG klær fra billigkjeder.

  32. Digger deg, Ida! Er faktisk SÅ lei av bloggere som skal mase så fælt om disse hjertesakene hele tiden, haha. Give me a breeeak. JA jeg har pels på parkasen min, men er jeg et så himla dårlig menneske for det? OG dævver av bloggere som i et innlegg skriver “ikke spis kjøtt, det er ikke bra for miljøet” og i neste innlegg skryter av at de har flydd over 70 ganger på 3 mnd??? Altså. Where’s the logic.

  33. Jeg bruker hverken pels eller skinn selv, og mener det går på samme prinsippet; min egoistiske forfengelighet skal ikke trumfe god dyrevelferd. Når det er sagt så mener jeg det er en vesentlig forskjell på å rette fingeren mot folk som bruker pels og folk som spiser kjøtt. Det er jo faktisk sånn at det ikke krever en kalori en gang å ikke kjøpe ekte pels. Det er jo til og med økonomisk gunstig å holde seg til uekte pels. Det krever derimot veldig mye å være veganer/vegetarianer, og all honør til de som klarer det. Selv har jeg prøvd meg som veggis, men pga diabetesen min fikk jeg så mye følinger at jeg måtte gi meg. Heldigvis kan man heller gjøre tiltak som å forholde seg til økologiske produkter og merker som prioriterer dyrevelferd. Selv kjøper jeg fks kun økologiske egg, da disse hønene har det mye bedre enn frittgående og burhøns. Det koster litt mer, men det krever ingenting av meg, så why not.

  34. Du kan slå av denne funksjonen i Spotify. Helt nederst i innstillinger står det Autoplay, bare huk den bort så slipper du kjipe sanger når spillelisten din er ferdig.

  35. hahaha jeg tror jeg dør. Du skriver akkurat det vi “alle” tenker men ikke tør å si. Den første paraplyen er SPOT ON for herrejesus så mye instafeeden min er proppa med “live while you can” og “the sky is never the limit”, fysj.

  36. Det siste punktet har jeg tenkt så mye på, og jeg er så enig! Som en viss blogger så pent uttrykker seg, “så er det bedre å gjøre noe enn ingenting” og fortsetter å kjøpe seg dyre skinnvesker fordi “de kan jo barnebarna arve, halloooo liksom”. Likevel skal det rakkes ned på de som eier ei jakke med pelskrage. Men hva om jeg eier ei jakke med pelskrage fordi det er bare disse merkene som holder meg varm om vinteren her i kalde nord, mens jeg jobber for dyrs vern på alle andre måter – stiller vi ikke likt da?

  37. Skal du selge noen av møblene dine før du flytter ut eller skal du ta med deg dem videre?

   🙂

  38. Folk som mener skinn er ett biprodukt av matproduksjon. Slakterier må kaste skinnet, så det brukes ikke i skinnproduksjon. Blir sånn lettere oppgitt av folk som ser dokumentarer om matproduksjon og tror de vet alt, det meste man ser er fra USA, foråsidetsånn så er det litt forskjell, så hvis man ikke vil se ut som en idiåt, lær dere litt om matproduksjon i Norge før dere belærer.

  39. Jeg er helt enig om at man skal være godt informert og vite hva man snakker om før man peker på andre, men jeg er ikke enig i at man ikke kan peke på folk. Ideen om at man skal være helt plettfri og perfekt på alle områder, før man kritiserer andre virker litt feil for meg. Fordi ingen er plettfri og perfekt på alle områder. Så betyr det at vi aldri skal kritisere hverandre og oppfordre andre til å gjøre det bedre?

   Hvordan får vi til positiv endring og utvikling om vi ikke gjør det? Om vi ikke prøver å utvikle samfunnet vårt? Så lenge man gjør det på en informert og ordentlig måte skal det lov å kritisere hverandre, uten å være plettfri.

   Det man ikke kan forvente er å ikke få kritikk tilbake igjen, dersom man helt tydelig er dobbeltmoralsk eller hyklersk. Det er dialog og det er så viktig!

   Men ja inspirerende sitatmennesker på sosiale medier er det verste. Live, laugh, love

  40. Så enig i det du skriver om pels i det siste punktet! Og det er alltid ekstra gøy å se et paraply-innlegg når jeg klikker meg inn på bloggen din 😀 Uten tvil den beste bloggeren her til lands, jeg heier på deg Ida <3

  41. Jeg ble også sykt irriterrt av at Spotify plutselig tar styringa over musikken, men så fant jeg ut at man kan slå det av i instillinger! Lykke!!! Hehe, et lite tips:))

  42. Paraply som irriterer meg grenseløst om dagen: folk som setter på blinklyset når de allerede har bremset helt ned og er på vei til å svinge 😡😡 ååå er det mulig

  43. Sofie: Hei 😀 Tusen takk, så hyggelig at du syns det <33 Nå ble jeg glad 😀 Og absolutt ikke noe fjortis-fanbrev, hehe. Stor klem til deg <333

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg