DAGENS INNKJØP: INGENTING

De siste månedene har jeg gått fra å være tidenes nettshopper og restaurantspiser, til å være tidenes sparegris. Jeg skal ikke lyve: jeg har verken shoppestopp eller restaurantnekt – jeg har bare fått et mer bevisst forhold til pengebruk. For det er et faktum at jeg skal bruke mye penger i 2018. På fornuftige ting. En ny bolig skal kjøpes, og den skal fylles med møbler. Jeg har vel bare innsett, at for hver gang jeg sitter og klikker noe unødvendig hjem, så er det mindre penger til leilighet. Det hjelper også på at jeg har fått meg en kjæreste som syns det er skremmende og usjarmerende med sløsing. Han ser på meg med store øyne når jeg forteller at verdens beste duftlys koster 1000 kroner… 

I går hadde jeg noen ærender på Aker Brygge, og jeg ble gående og kikke litt i butikker etterpå. Men så føltes det helt meningsløst, for jeg trenger jo ingenting. Ok, så er jeg tom for shampoo. Men hvorfor går jeg da og ser på dyre kåper? Helt tilfeldig ringte rådgiveren i DNB meg angående boliglånet, mens jeg stod og bladde meg gjennom et klesstativ. Jeg tok det som et tegn. Du trenger ikke enda en kåpe, du trenger penger på sparekonto så du får deg et ordentlig hjem. Jeg kom meg unna, uten en eneste handlepose. Og med en god følelse – for jeg trengte ingenting.

Jeg vet at jeg ikke er alene om det: gleden av å bruke penger, unne seg nye ting, være fresh og fin. Jeg må rett og slett være veldig bevisst for å være flink med penger. Det kommer ikke av seg selv. Men det som har vært litt fint å oppdage, er at sparing gir meg den samme gode følelsen som shopping noen ganger kan gi. Det kribler i magen når jeg flytter noen tusenlapper over til sparekonto – føler meg så flink atte hjelp, haha!

En ting som kan gjøre sparing enklere og nesten gøy (ja, jeg sa gøy) er spare-appen til DNB. Den heter Spare, og du kan laste den ned til Apple her og Google her.

I Spare-appen kan du sette opp ulike sparinger til forskjellige formål, og tilpasse innstillingene slik du ønsker. Vil du for eksempel ha fast trekk til kontoen en gang i måneden? Og/eller at det skal bli overført 10 kroner til sparing hver gang du drar kortet ditt? Du kan sette en tidsfrist for sparemålet ditt, og dermed se nøyaktig hvor mye du må spare i måneden. En heelt genial app som gjør sparing gøy og enkelt, I promise! 

Slik ser det ut inne i appen. Den er selvfølgelig koblet opp mot kontoene dine hos DNB, og alt skjer helt av seg selv etter at du har satt opp sparemålene dine. Til høyre kan du se hvordan jeg må spare for å oppnå 40.000 til møbler og interiør innen 1. juni.

Selvfølgelig kan man ikke slutte helt å kjøpe ting. Man skal jo leve. Men det går an å være flinkere til å ta fornuftige valg, og innrømme for seg selv når man strener rundt på et shoppingsenter, at: nei, i dag trenger jeg faktisk ingenting. Jo mindre unødvendige saker og ting vi kjøper, desto mer har vi til det som faktisk gir oss verdi. Og hva som gir oss verdi er jo individuelt. Men jeg vet at det som gir meg verdi, er økonomisk trygghet, et fint hjem og opplevelser. Jeg vil heller spare til bolig og reiser, enn å ha samme kåpe i mange forskjellige farger. Hvis du skjønner.

En ting er i hvertfall sikkert: kjøper du ingenting, sparer du mer.

27 kommentarer
  1. Hei Ida, jeg har fulgt bloggen din en stund og det er en fornøyelse å lese – så rett fra levra! Angående å kjøpe ingenting kan jeg fortelle at jeg i 2015 hadde kjøpestopp – fant ut at jeg hadde alt for mye! Det gikk helt fint så nå skal jeg ta et kjøpestoppår i 2017 også, det er fremdeles klær i skapet med merkelappen på! Man blir så lett fristet av “gode” tilbud, og kommer hjem og finner ut at man har nesten maken i skapet! Mye å spare her, men prioriterer reiser og mat må man jo ha. Lykke til!

   1. Hei 😀 Så hyggelig at du syns det. Og så kult at du nailer kjøpestopp! Er det på klær? Eller ALT, liksom?

   1. Hvordan er det ikke merket riktig? Det stor annonse med store svarte og fete bokstaver øverst i innlegget :/ Jeg har ingen ønsker om å skjule at noe er reklame.

  2. Smart, men man må jo bare se det ironiske i denne reklamen som popper opp på ulike blogger om dagen. Vil dere at vi skal kjøpe ingenting neste gang dere reklamerer for er fantastisk produkt? 🤔😂😅

   1. Det må vel være opp til hver enkelt å avgjøre om man trenger det som reklameres for? 🙂 Jeg er all for å shoppe, men trenger man ingenting, så burde man heller spare.

  3. Nå må jeg le litt, for dette spørsmålet hører ikke hjemme her. MEN. Når du har tatt spraytan før syden, hvor har du gjort det? Og blir man skjoldete etter bading i basseng/saltvann? Skal i et bryllup i Spania dagen etter vi kommer dit, mest sannsynlig likblek. Og da skulle jeg gjerne visst hvordan spraytan gjør seg i varmere strøk 🙂

   Lykke til med sparing og boligkjøp, vi er på jakt selv. Vi er 3 stk på 65 kvadrat + hund. Hjelp.

   Ha en fortsatt fin uke <3

   1. Ja, det har jeg gjort. På Spraytanhuset 🙂 Har alltid følt at spraytan fader vekk naturlig – bortsett fra da jeg tok en VELDIG mørk, da følte jeg meg skjoldete. Så ta en som er medium i såfall! Tuusen takk 😀 <3 Fin uke til deg også!

  4. Pluss at det kunne vært kult å tenke at dette var et bærekraftig tiltak med mindre kjøp i disse bruk-og-kast-dager? Men dette produktet med «Ingenting» på? Laget av plast? Hvorfor har du det? Og kommer du til å bruke det til noe når det er ingenting? Eller blir det kasta? Altså ikke så bærekraftig. Trenger man en plastboks det står (bokstavelig talt) ingenting på for å klare å spare noen kroner i livet sitt? Nei takk sier jeg.

   1. Man trenger ikke boksen for å spare noen kroner i livet sitt. Det er materiale som er produsert for denne kampanjen, ikke noe folk fysisk går i butikk og kjøper. Personlig tror jeg at de tonnene med reklame som havner i postkassene er noe man bør ta tak i før dette.

    1. Wow. Bare wow.
     Trodde du var mer opplyst. Og hvorfor svarer du leserne dine så frekt? Du fronter tross alt et produkt gjennom annonsen, og da må du jo ha gjort deg opp en mening i forkant?

  5. Måtte lete lenge etter annonsemerkingen .. skjønte raskt at det måtte være reklame, men merkingen er ikke tydelig i mine øyne

   1. Du måtte lete lenge etter annonsemerkingen? Den står jo øverst med tykkere bokstaver enn resten, i svart, så jeg syns ikke det kunne blitt mer tydelig.

    1. Jeg scrollet faktisk flere ganger, og det føles ikke helt greit. “Annonse” så ut som det hang sammen med reklamen over, og ikke sammen med innlegget her. Dette er ikke for å ta deg, jeg vil kun gjøre deg oppmerksom på det.

  6. Jeg er enig med flere over her at merking av annonsen ikke kommer godt frem. Ja, det står “annonse” i tykk svart skrift, men den kunne godt vært etter overskriften, da dette er hvor de fleste bloggere merker innleggene sine som annonse. Det er dog tydelig i teksten at det er en annonse, men jeg måtte som flere her scrolle opp og lete etter merkingen.

   1. Videresender tilbakemeldingen til de som står for bloggdesignet, det er en automatisk innstilling 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg