JEG KRYSSER FINGRENE

DONE ✔️

Én fornøyd pasient som aldri har smakt en bedre brødskive 😅 Det ble mange timer fasting på meg i går. Jeg trodde jeg skulle inn og ut av sykehuset som en rakett, men havnet på dagkirurgisk fordi jeg hadde fått innviglet narkose til min lille operasjon. Tror faktisk jeg endte opp med å være der i seks timer. Men jeg ble tatt så godt vare på at det gikk helt fint. Jeg vet at det er en del av jobben til sykepleierne å passe på og gi omsorg, men… Jeg ble helt rørt, jeg. Folka på avdelingen var så snille mot meg at jeg fikk lyst til å invitere dem hjem til jul.

Det virker som alt har gått bra. Jeg holder meg i ro i dag, og skal vente på prøveresultater i 3-4 uker. Krysser fingrene for at de fikk fjernet alt av celleforandringer. Dette med å redusere livmorhalsen er litt sårt for meg for å være helt ærlig, jeg har jo så lyst på barn. Og det er ingen hemmelighet at det kan føre til senaborter og prematur fødsel. Det var sikkert det siste jeg ropte ut i operasjonssalen før jeg forsvant i drømmeland i går. Husk at jeg skal ha barn! De lovte meg at de skulle fjerne så lite de kunne, men samtidig så mye som de måtte. Det må bare gå bra 🤞🏼

Etter gårsdagen stiller jeg meg enda mer uforståelig til at noen hopper over celleprøven. Den enkle, raske og smertefrie testen som kan hindre ting i å gå så galt. Jeg skal selvfølgelig ikke utlevere noen, men jeg hørte ting i går som kommer til å hjemsøke meg lenge. Jeg lå der bak gardinen min og gråt på en fremmed sine vegne, og lovte meg selv å aldri slutte å “mase” om celleprøver og celleforandringer. Selv er jeg evig takknemlig for at jeg har vært så smart og tatt celleprøver de to siste årene. Hos meg gikk det fra ingenting til svake celleforandringer – til plutselig å være alvorlige celleforandringer!

Jeg sier #SJEKKDEG en siste gang før jeg tar helg. Og det er virkelig bare godt ment ❤️

84 kommentarer
  1. Lykke til <3 Enig i alt du skriver om celleprøve, men ikke det er smertefritt! Jeg syns det har vært helt for jævlig vondt begge gangene jeg har tatt det!

   1. Jeg tok selv konisering for noen år siden med laser, men det de ikke advarte meg om var at ca 8 % får servix stenose etterpå. Altså at menskanalen tetter seg helt eller delvis. Så opplever du magesmerter, ingen mens, eller mye mindre enn før, en stund etter konisering, bør du undersøkes his gynekolog. Jeg ble ikke advart mot dette, og gikk rundt med magesmerter, og tok til og med graviditetstest. Snakket med fastlegen etter ca to måneder, om at mensen forsvant. Det var normalt, mente hun. Endte med at de fant ut at jeg hadde masse mensen inni meg da jeg skulle til rutineundersøkelse hos gynekolog etter et halvt år. Jeg mener ikke å skremme deg. Konisering er nok nødvendig, men ville bare advare deg i tilfelle helsepersonellet på sykehuset ikke gjør det.

  2. Dette blir litt anekdotisk, men jeg har flere venninner som har gått gjennom dette og ble gravide på null komma svisj senere. Det kommer sikkert til å gå helt fint <3

   1. Jeg har ikke noe å sammenligne med, men regner med at det var en vanlig konisering. Det er forskjell på folk og hvordan man takler sånt – det viktigste er vel at man får det gjort.

    1. Ikke på alle sykehus. Vanlig å konisere med lokalbedøvelse også. Og det var helt smertefritt. Mye bedre enn biopsien synes jeg 😊 så man ikke skremmer noen 🙂

  3. Herreguuuud så glad jeg er for at du snakker høyt om dette, for det er så vanvittig viktig!
   Jeg er 22 år, og tok min første celleprøve for 3 år siden. Jeg tok ny celleprøve nå i august, og denne gangen måtte jeg KRANGLE med legen for å få ta prøven, og dette på en PRIVAT klinikk.
   Jeg ga meg ikke, og fikk tatt prøven til slutt, etter å ha diskutert meg til det??? Årsaken var at det «ikke er nødvendig før du er 25 eller eldre». Når prøvesvarene kom, viste den forandringer som gjør at jeg må ta ny prøve om 6 mnd.
   Aldri har jeg følt meg så oversett og «hånt», for å ville ta vare på helsen min.

   1. Hører dette fra flere og syns det er helt forferdelig!!!!! Altså wtf. Bra du fikk tatt den til slutt, håper alt ordner seg 💕

    1. Det er gode grunner til at screening for livmorhalskreft ikke gjøres før 25 års alder. Hos kvinner som er under 25
     er celleforandringer vanlig, de vil ofte gå over av seg selv, og forandringer som ikke går over og kan være forstadier til kreft vil oppdages og behandles fra fylte 25 år. Screeningprogrammet er basert på mengder av forskning. Det er ikke slik at helsevesenet «nekter folk sånt» for å være kjipe. Viktig å forstå verdien av at en screeningprøve brukes på populasjonen den er ment for. Hvis man bruker den i andre målgrupper vil kvaliteten til prøven bli dårligere, fordi man får mange positive svar som ikke representerer sykdom, såkalte «falske positive». Dette vil igjen føre til en dårligere test for de som virkelig trenger screening.

     Skjønner at det er lett å svare slik som du gjør, Ida, basert på de leserkommentarene som kommer her. Det kan være lurt å sette seg mer inn i bakgrunnen, før man indirekte anbefaler lesere å krangle seg til en celleprøve de ikke trenger. Les gjerne mer om temaet fra Kreftregisteret i linken under:

     https://www.kreftregisteret.no/Generelt/Nyheter/Screening-mot-livmorhalskreft-Flere-ulemper-enn-fordeler-ved-screening-av-kvinner-under-25-ar/

     Vennlig hilsen en ung lege 🙂

   2. Samme her!! Hadde celleforandringer når jeg var 17 og måtte tilbake etter 6 mnd. Da var det gått tilbake til normalt, men doktoren så jeg burde ta celleprøve annet hvert år. Har flyttet en del etter det og har ALLTID måtte krangle meg til celleprøver…Nå er jeg “heldigvis” 25 og får det lettere.

    1. Det er en grunn til at anbefalingene er over 25, og det er for å minimere antall unødvendige kirurgiske inngrep og utredninger. Grunnen er at veldig mange seksuelt aktive kvinner vil ha små celleforandringer før fylte 25 som vil komme til å reverseres. Dette er pga HPV-virus infeksjon som nesten alle er bærere av. Flertallet av infeksjoner går bort av seg selv og blir aldri til kreft. Det er også ekstremt uvanlig å utvikle kreft i en så ung alder, og forskningen har dessuten vist at å sjekke så tidlig verken har redusert antall tilfeller eller dødsfall som følge av kreft i denne aldersgruppen, på samfunnsnivå. Derfor er de internasjonale retningslinjene 25 år.

     Jeg prøver på ingen måte å fortelle folk at de ikke skal teste seg, men vil bare forsikre om at celleforandringer behøver ikke å bety at man har kreft. Ofte får man beskjed om å komme å sjekke seg oftere, og det er fordi noen få prosent faktisk er uheldige å utvikle kreft.

     Så #sjekkdeg, og takk til Ida som opplyser om dette! Jeg krysser fingrene for Ida <3

  4. Tusen takk for at du deler Ida, setter kjempestor pris på det. Ble selv kalt inn på ny og grundigere sjekk etter svarene fra celleprøven og jeg føler meg tryggere og bedre bare av å lese disse innleggene fra deg. Takk!

   Håper alt blir bra nå!

  5. Takk for at du viser hvor viktig det Thea startet på, fortsatt er! Krysser fingrene for at de fikk fjernet det som måtte fjernes 🤞

  6. Krysser fingrene for deg❤️ Hvor gammel var du da du tok din første celleprøve? Jeg er 21, og legen mente det ikkje var nødvendig enda. Men føler jeg snart burde gjøre det likevel.

   Klem

  7. Så bra det er unnagjort, håper de fikk tatt alt og at du slipper å måtte gjøre noe mer. Det er utrolig fint at du “maser” om ett så viktig tema! God bedring og god helg!

  8. Det er takket være deg og din blogg at jeg tok min første prøve i år, som viste seg å være helt fin, så aldri slutt med å ta opp temaet. Tusen takk på vegne av min egen helse!
   Masse god bedring til deg og jeg krysser alt som krysset kan at alt går din vei:)

  9. Krysser alt for deg gode Ida! ❤️ Takk for at du minner oss på dette som er SÅ viktig! Du er god! Og tøff! ❤️❤️❤️

  10. Takk for at deler🙏🏻
   Jeg er også konisert. Gikk gravid i fjor, ingen senabort og kidden kom 1 uke før termin. Dette går så bra!

  11. Jeg har også spurt legen min flere ganger om jeg ikke skal ta en celleprøve, men jeg fikk heller ikke lov før jeg fyller 25. Dette året gjør jeg det og skal ta min første celleprøve. Jeg angrer litt på at jeg ikke dro til en privatklinikk eller liknende å gjennomførte det likevel, når jeg leser slike ting. Tvi tvi for at det går bra med deg.

  12. Takket være deg tok jeg celleprøve i høst. Nå har jeg fått beskjed om celleforandringer, og skal igjennom det samme som deg. Takk for at du maser om at vi skal sjekke oss!♥️

   1. Æsj da!! ❤️ men takk og lov for at du sjekket deg! Masse lykke til med koniseringen, heia heia 👏🏼

  13. Dette er ikke negativ mot deg og forstår at alle reagere ulikt. Men vil bare skrive til de som ser dette innlegget og kanskje blir litt skremt. Jeg tok konisering i går, det tok 10 minutter – kjente ingenting. Har heller ikke kjent noe i dag og har tatt 4 Paracet tilsammen siden inngrepet. Igjen ikke kritikk men kanskje til hjelp for andre som må gjennom dette 😅😘

   1. Virkelig ikke meningen å skremme noen, men kan ikke dele annet enn mine egne erfaringer ❤️ fint at du hadde en så fin og grei opplevelse. For min del var hele greia traumatisk fra jeg fikk beskjeden, men nå etterpå har det gått over all forventning 👍🏼

    1. Tror dette er veldig forskjellig fra hvor mye man tar og fjerner under koniseringen. Jeg tok i fjor, og fikk først beskjed om lokalbedøvelse, men de forandret til narkose når de så at de måtte ta mere enn planlagt. Beskjeden jeg fikk i etterkant var iallefall at de var glad for at de valgte narkose, pga blødninger og at de måtte fjerne endel mer enn de trodde. Så tror dette er veldig individuelt 😊

  14. Jeg har vært gjennom dette selv, og har fått barn etterpå. Og heller ikke hatt noe mer celleforandring etter min konisering.. Men skjønner godt at du er bekymret, det var jeg også. Viktig å sjekke seg. Håper formen din er bra etter koniseringen ❤️

  15. Tok prøve for litt over et år siden, og ved sist legebesøk så spurte jeg om jeg kunne ta en ny. Da sa legen «nei», og at «det er ikke nødvendig». Så det ble ikke prøve på meg… helt sjokka. Er 30 år, og trodde at man da kunne ta de hver 6. Måned.. men den gang ei.
   Så mye for #sjekkdeg 👎🏻

   1. Det anbefales ikke å ta prøven oftere enn hvert 3. år fordi celleforandringer vanligvis skjer så «sakte» at om tidsintervallet blir for kort er det vanskeligere å oppdage endring. Men om du vil ta prøver oftere Er det jo bare å dra på en privat klinikk ☺️

  16. Er så glad at du som offentlig person skriver og deler dine erfaringer du har rundt dette ♥️ Jeg har selv nylig for 2 mnd siden vært igjennom konisering da celleprøven viste grove celleforandringer. Det var første gang jeg tok celleprøve(er 26 år) og det første jeg tenkte var hvorfor jeg ikke hadde gått før. Oppfordrer alle jenter å ta prøven så fort de kan. Å utsette det kan ha alvorlige utfall på sikt i verstefall. Heldigvis er det svært sjeldent det utvikler seg til kreft, men muligheten er der. Jeg fikk svar for 2 uker siden at de fikk fjernet forandringene i sin helhet og det ikke var tegn til kreft. En lettelse å få beskjed om. Så er det bare å vente til neste celleprøve om et halvt år.
   Krysser alt jeg har for at du er like heldig 🤞🏻♥️ God bedring fine Ida.

  17. Du er så flink, Ida! Jeg er så stolt over deg, for at du bruker plattformen din og rekkevidden din, til å snakke så mye om noe så sinnsykt viktig <3 Takket være deg kom jeg i gang med HPV-vaksineringen, og når det blir aktuelt for meg, kommer jeg til å være ekstremt pliktoppfyllende med celleprøver.

  18. Tok min første celleprøve i sommer pga deg ❤️ Alt var heldigvis i skjønneste orden! Ønsker deg en riktig god helg! Du er god

    1. Min erfaring er at det er veldig ettersom hvilken lege en har. Jeg går til en utrolig flink privat gynekolog årlig og har tar det hvert eneste år som ren rutine. Celleprøve og annethvert år hormonstatus selv om jeg aldri har hatt noen forandringer. Men jeg har endometriose, mulig det kan ha noe å si. Men det er nok dessverre ikke mange som ham.

     God bedring fine deg, kjenner 2 som har gjort det samme og hatt fine svangerskap uten komplikasjoner i etterkant. Klem ❤️

  19. Hei! Jeg forstår at det kan være skremmende med konisering ,og at noen ønsker narkose. Men vil bare betrygge andre om at det går helt fint med lokalbedøvelse. Tar ca. 10-15 min, og man kjenner ingenting😊 Jeg gjorde dette for et par måneder siden. I ettertid hadde jeg kanskje litt blødning i en ukes tid, ellers merket jeg ikke noe til det. Det er i hvertfall min erfaring. God bedring!

  20. Jeg hadde også grove celleforandringer, og skulle fjerne litt. Men fant ut jeg var gravid!! Da kunne de ikke fjerne… gikk til 2 kontroller under svangerskapet, og planen var konisering etter fødsel. 6 uker etter fødselen dro jeg inn på sykehuset for å ta nye prøver, og da sa hun at det så ut som alt var borte. Prøvesvarene viste det samme, jeg hadde ikke celleforandringer😊 Tenk at de GROVE forandringene var borte bare fordi kroppen min hadde gått gjennom et svangerskap. Kunne ikke tro det. Det kan hjelpe å bli smelt på tjukka, haha. Hørt fra flere på jobben at de også hadde samme opplevelse. Bare lite tips😂🙈🤷🏻‍♀️

   Men fra spøk til alvor, jeg planla ikke graviditeten. Helsa burde alltid komme først😊 tror du skal være glad du har fått det overstått.

   1. Svangerskap kan slå to begge veier når det gjelder celleforandringer. I ditt tilfelle så ordnet kroppen opp selv, mens hos andre så han det utvikle seg raskere pga hormoner. Litt dumt å si at svangerskap kan hjelpe da noen kan ta det litt for bokstavelig talt.

  21. Jeg hadde celleforandringer for omtrent 6 år siden, var da 24år. Heldigvis har jeg en lege som “styrer sitt eget løp” og jeg hadde allerede tatt celleprøver i et par år. Jeg var også sånn som deg. Gikk fra å ha helt fine prøver til 1 år senere ha grov celleforandring (sin3).
   Jeg har kommentert til legen min at flere venninner ikke får ta celleprøver når de selv ber om det og han har sagt at ingen lege kan nekte deg å ta den prøven, uavhengig av alder eller “fordi du tok for 1 år siden og helsevesenet sier vi skal vente 2år”. Så bare stå på krava folkens 🙂
   Tilbake til noe positivt! Jeg var dritredd for at jeg ikke skulle bli gravid. Har ventet av egen vilje, men nå er jeg 6mnd på vei og ble gravid med en gang 🙂 Har sagt i fra til lege, jordmor og ultralydpersonell at jeg ønsker ekstra oppfølging med tanke på konniseringen, men dette er visst ikke nødvendig 🙂 Har ikke hatt noen komplikasjoner til nå og krysser fingrene for at mini holder seg inne til i slutten av januar 🙂

  22. Var nylig inne for å ta celleprøve.. Den viste svake forandringer, men får ikke time til ny prøve før på ett år 🙁 Syns det er lenge og vente.. Tipper jeg blir å mase om ny prøve om noen mnd..

   Takk for at du setter lys på dette!

  23. Elsker at du bruker bloggen din for å få ut dette budskapet! Fortsett med det,vær så snill! Jeg tok celleprøve på tirsdag og helt ærlig,jeg merka ingenting! Og smerteterskelen min er altså ikke mye å skryte av! Men det er sikkert forskjellig fra person til person og om man klarer å slappe helt av eller ikke. Håper uansett at alle klarer å tenke at det er bedre å ha det litt ubehagelig/vondt i 2 minutter enn å potensielt ende opp med kreft!

  24. Hvordan var det å ta narkose ? Jeg har selv fått innvilget narkose i forbindelse med operasjon av visdommstenner og gruer meg veldig .. huff! Til uken skal jeg få ut fingeren og bestille meg time for å få tatt celleprøve ❤️ Lykke til for deg og krysser fingrene for baby etter hvert , hehe🤞🏻

   1. Narkose gjør kanskje det hele litt “større” og mer skremmende enn det trenger å være, men samtidig sykt deilig å slippe å være tilstede. Og jeg får veldig forstoppelse etter en narkose tydligvis, men bortsett fra det opplevde jeg det uproblematisk. Lykke til med alt, klem til deg <3

  25. Hei Ida! Vil bare si at det er fantastisk at du setter fokus på celleforandringer og HPV.

   Grunnen for at jenter under 25 år ikke skal/bør ta celleprøver er grunnet de har ofte har celleforandringer som går tilbake av seg selv, i høyere grad enn jenter over 25 år. Samtidig tar det gjennomsnittlig 10 år fra grove celleforandringer til kreft. Ved grove celleforandringer er det “kun” 12-22% som utvikler seg til kreft. Det er umulig å skille de celleforandringene som trekker seg tilbake fra de som utvikler seg til kreft, derfor koniserer de bort alle moderate-grove celleforandringer som en felles retningslinje. Det er, som du sier, potensielle komplikasjoner ved konisering, som cervixstenose, senabort og prematur fødsel. Siden jenter under 25 år gjerne har hyppige celleforandring, men tilsvarende hyppig tilbakegang av celleforandringer, vil det føre til at alt for mange jenter vil bli overbehandlet og da risikere disse komplikasjonene når de senere i livet ønsker seg barn. Man bør være forsiktig med å råde unge til å ta celleprøve til tross for legens råd.

   Hilsen en på 27 år som ble gravid 6 uker etter første konisering, hadde ren kontrollprøve 6 mnd etter konisering, og grove celleforandringer igjen 12 mnd etter konisering (og 6 uker etter fødsel). Ble rådet til å bli ferdig med barn grunnet risiko for komplikasjoner av to gynekologer, før konisering nr 2. Så nå blir det to ekstremt tette barn, og en konisering etter neste fødsel 😅🤞🏻

  26. Ida, her kan du faktisk redde liv med påvirkningskraften din. Jeg elsker at du kjemper for dette og det står respekt av at du deler opplevelsen din. Jeg sjekker meg hvert eneste år og begynte med det etter første gangen du nevnte det på bloggen. Det ble en oppvekker for meg. Legen min har vært litt slapp på å informere om det og jeg har bare latt det gå i mange år. Det gjør jeg ikke mer for å si det sånn. God bedring kjære Ida <3

  27. Så fint at alt har gått bra for deg, Ida <3 Alle slags undersøkelser og inngrep "der nede" er så dritt, men tenk så heldige vi er som kan få den oppfølgingen vi får i Norge!
   Jeg vil som flere over her også betrygge deg vedrørende graviditet; selv undergikk jeg konisering for noen år siden (i lokalbedøvelse forøvrig, og for min del syntes jeg ikke det var sååå mye verre enn en celleprøve!), og graviditet og svangerskap ble ikke det minste påvirket av det 🙂 Gynekologen på tidlig svangerskapskontroll sa til og med at hun knapt så noe arr 🙂 Forhåpentligvis går det like bra for deg <3 Stor klem

  28. Fastlegen min fikk det ikke til 🙁 Det var rett og slett for jævelig vondt med celleprøve. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre med det!

  29. Er konisert selv, det ble gjort under lokalbedøvelse og det gjør jo at inngrepet er over raskere enn om man tar narkose. Til de som lurer der 🙂 Var vel 20 minutter i stolen, før jeg måtte vente der en halvtimes tid for å sjekke at jeg ikke fikk en kjempeblødning. Syntes det svei litt i starten av inngrepet og sa fra, de kjørte på med mer bedøvelse og da gikk det fint 🙂 Satt i gang med HPV-vaksina rett etterpå og rakk to doser før jeg ble gravid. Prøven etter koniseringen var fin, 6 mnd etter var fin og etter 12 mnd var fin. Fri for hpv også 🙂 Under graviditeten ble jeg fulgt opp med kontroll av livmorhalsen i uke 9 og 23,og hadde like lang livmorhals som de som ikke er konisert. Så det trenger ikke ha noe å si 🙂 En graviditet vil nok gå helt fint både for deg Ida og dere andre, jeg ble jo gravid før «kontrollåret» var gått men det har ikke skapt noen problemer. Gynekologen min sa vi kunne prøve på barn så fort jeg slutta å blø etter koniseringen, også anbefalte hun å vente på svaret fra koniseringen i tilfelle ikke alt skulle være borte. Takk for at du deler og bruker bloggen din til dette Ida 🙂 #sjekkdeg #taHPV-vaksine

  30. Håper de fikk tatt alt ❤️ Virkelig skremmende med alt som kan ha så store konsekvenser hvis det ikke fanges opp tidlig nok.. Veldig glad for at du skriver om dette ☺️

  31. Hei! Kan du skrive litt om hvordan en biopsi er? Jeg har hatt lette celleforandringer i over ett år nå og gynekologen vil at jeg skal ta en biopsi for å sjekke. Er litt nervøs da jeg ikke vet helt hva jeg går til..

   1. Hei ❤️ var stresset for det selv, men ble veldig positivt overrasket. Jeg syns biopsi var som en celleprøve XL. Det er litt ubehagelig og tar lengre tid. Men ikke vondt!! Det jeg syns var ubehagelig var bedøvelsen. Syns ikke den var smertefull, men litt småekkelt. Og fikk dotter/trykk i ørene av den, noe jeg fikk høre at mange får. Når bedøvelsen var satt kjente jeg ingenting i det hele tatt. Da er det bare å scrolle på telefonen eller slå av en prat med gynekologen. Kommer til å gå så fint 😀💕 Lykke til!

  32. Hei Ida! ☺️ Jeg kommenterer aldri på blogginnlegg, men denne gangen klarte jeg ikke å la være. Jeg har nettopp fått beskjed at jeg skal koniseres grunnet alvorlige celleforandringer. Jeg er litt bekymret for å oppleve bivirkninger eller å ikke kunne få barn 😔 Litt kjedelig er det selvsagt å få denne beskjeden midt oppi julen. Men etter å lese om dine erfaringer, og de andre som kommenterer her, så hjelper det litt! Takk for at du deler og tar opp dette viktige tema ❤️

   1. Lykke til, Lise ❤️ Det var noe drit, men deilig når blødningene stopper og man får beskjed i posten om at de har klart å fjerne alt! Gled deg til den følelsen, og husk at du mest sannsynlig kommer til å kunne få barn. Stor klem og god jul!

  33. Hei

   Fikk påvist hpv virus for et år siden. Har nylig tatt celleprøve som viser hpv virus fremdeles og celleforandringer. Har fått time hos gynekolog ift vevsprøve og det sto noe utskrapning. Er dette en slags biopsi eller konsiering? Vet innlegget er gammelt, men håper på svar! Er veldig redd ift til kreft og prøve egentlig å bli gravid. Har hørt man ikke kan bli gravid før etter ett år etter konsiering…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg